Gemeente Utrecht

Onthulling van grootste handbeschilderde globe in Europa

In de entreehal van de Utrechtse multifunctionele accommodatie Nieuw Welgelegen staat een reuzenglobe van 3,30 meter doorsnede. De Canadese kunstenaar Ken Lum heeft dit kunstwerk speciaal voor Nieuw Welgelegen ontworpen. De in Utrecht wonende en werkende kunstschilder Marius Bauer is ruim een jaar bezig geweest om de globe met een penseel minutieus te beschilderen, naar hoe de wereld er in 1960 uitzag. Het resultaat is de grootste handbeschilderde globe in Europa. Op 19 mei 2011 om 16.30 uur onthult wethouder Rinda den Besten het kunstwerk. U bent daarbij van harte welkom.

Nieuw Welgelegen is in januari 2010 geopend. Het pand herbergt onder meer een vmbo-school, die vanwege het kunstwerk de naam 'Globe College' heeft gekregen en ROC ASA. Het pand heeft bovendien twee grote sporthallen, een sportcafé en vergaderruimten en biedt plaats aan sportverenigingen en maatschappelijke organisaties. Met de officiële onthulling van het kunstwerk op 19 mei is het gebouw helemaal af. Op deze dag wordt ook een samenwerkingsconvenant getekend tussen de gemeente Utrecht en de Stichting Nieuw Welgelegen.

Verhaal achter de globe
Ken Lum wil ons met zijn kunstwerk bewust maken van een bepaalde tijd in de geschiedenis en de invloed van die tijd. Door de wereld te laten zien zoals die er in 1960 uitzag, komen hedendaagse wereldproblemen volgens de kunstenaar in een ander daglicht te staan. Het kunstwerk dient als informatiebron en prikkelt de fantasie over hoe de wereld was en in vijftig jaar is veranderd... of niet. Het kunstwerk staat in de entreehal van Nieuw Welgelegen en wordt omgeven door bankjes. Op de vloer tussen de bankjes staan belangrijke lokale en wereldgebeurtenissen uit 1960 vermeld.

Betrokkenheid leerlingen
Een groep leerlingen van het Globe College heeft een film gemaakt over het kunstwerk. Deze film wordt bij de onthulling op 19 mei vertoond. Docenten van het Globe College werken aan een project waarbij het kunstwerk als uitgangspunt dient. Leerlingen van het Globe College en ROC ASA verzorgen tijdens de onthulling de catering en muziek uit de jaren '60.

Samenwerkingsconvenant
De Stichting Nieuw Welgelegen en de gemeente willen van het gebouw ook een ontmoetingsplek maken voor mensen uit de buurt. In het convenant staan afspraken over wie wat doet om dit gezamenlijke doel te bereiken.




Gemeente Utrecht