Ingezonden persbericht


Persbericht

Het NNO blaast u omver!

Groningen, 9 mei - van 19 t/m 21 mei speelt het NNO het slotconcert van seizoen 2010-2011. Onder leiding van de nieuwe chef-dirigent Stefan Asbury, speelt het NNO een spectaculair programma. Zowel in Groningen, tijdens het internationale blazersfestival OnWings!, als in Drachten en Hoogeveen. Voor deze gelegenheid wordt er samengewerkt met de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' (KMK JWF). Het NNO brengt de Nederlandse première van het hoboconcert van John Corigliano, met als soliste NNO-hoboïste Justine Gerretsen. Zij gaat spectaculaire confrontaties aan met het orkest en haalt werkelijk alles uit de hobo wat erin zit. Het hoogtepunt van de avond zal Berlioz' zelden uitgevoerde werk Symphonie Funèbre et Triomphale zijn

Op het programma staan Symfonie nr.2, deel 1, van Chance deze wordt uitgevoerd door de Koninklijke Militaire Kapel ´Johan Willem Friso´,Hoboconcert (Ned. premiére) van Corigliano en Symphonie Funébre et Triomphale van Berlioz. Het orkest staat dit seizoen voor het eerst onder de leiding van zijn nieuwe chef-dirigent Stefan Asbury. De concerten vinden plaats in Drachten, Groningen en Hoogeveen.

ChanceSymfonie nr. 2, deel 1 (door KMK JWF)
CoriglianoHoboconcert (Ned. première)
BerliozSymphonie Funèbre et Triomphale (NNO en KMK JWF)

DirigentStefan Asbury
HoboJustine Gerretsen
KapelKoninklijke Militaire Kapel ´Johan Willem Friso´ (KMK JWF)

do 19 mei| Drachten| De Lawei| 20.00 uur*| ¤20,30
www.lawei.nl | 0512- 33 50 50

vr 20 mei| Groningen| De Oosterpoort| 20.15 uur*| vanaf ¤15,50 www.de-oosterpoort.nl | 050- 368 03 68

za 21 mei| Hoogeveen| De Tamboer| 20.15 uur*| vanaf ¤21,- www.detamboer.nl | 0528- 28 01 80


* Gratis inleiding één uur voor aanvang concert. In de Oosterpoort om 19.00 uur.

ChanceSymfonie nr. 2, deel 1 (door KMK JWF)
CoriglianoHoboconcert (Ned. première)
BerliozSymphonie Funèbre et Triomphale (NNO en KMK JWF)

Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO het150-jarig bestaan van een orkest met Groningen als standplaats. Het NNO kan dus als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO is tevens het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Het orkestverzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland, zoals in 2007 in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs en in 2009 in Perugia, Italië, tijdens het 64e Festival Sagra Musicale Umbra. Het NNO is geregeld re beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren divers e CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.

De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson en Michael Nyman Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van h et orkest. Daarnaast is Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van Brussels Philharmonic - het Vlaams Radio Orkest.

Stefan Asbury
Stefan Asbury is een veelgevraagd dirigent bij grote orkesten, ensembles en wereldwijde festivals. Sinds het seizoen 2007-2008 Asbury is vaste gastdirigent bij het Tapiola Sinfonietta. Hij geeft sinds 1995 les op de faculteit van het Tanglewood Music Center in Boston en was van 1999 tot 2005 mededirecteur van New Music Activities. Op dit moment is Asbury hoofddocent op de dirigentenfaculteit. Van 2001 tot 2005 was Stefan Asbury de chef-dirigent van het Remix Ensemble Casa da Musica Porto. Asbury gaf diverse componisten opdracht werken te schrijven voor dit ensemble die een innovatieve mix zijn van jazz, film en muziektheater. Stefan Asbury geniet van de samenwerking met orkesten zoals met het WDR Keulen, het Frankfurt Radio Symphonie Orkest, het NDR Sinfonieorchester Hamburg, het Seoul Philharmonic, RAI Turijn, het SWR Sinfonieorchester Freiburg/Baden-Baden en het RSO Wien. Hij is regelmatig gastdirigent tijdens festivals zoals het Festival d'Automne, de Münchener Biennale, het Wi en Modern en de Wiener Festwochen, het Salzburg Festival en de Venice Biennale. Onlangs maakte hij zijn debuut bij het Concertgebouworkest Amsterdam, het Symfonieorkest van de Bayerische Rundfunk en de Dresden Philharmonie. Tijdens het Perth International Arts Festival 2009 dirigeerde Asbury Adams' A Flowering Tree. Verder dirigeerde hij de operaproductie Jakob Lenz van Rhim tijdens de Wiener Festwochen 2008.

Koninklijke Militaire Kapel ' Johan Willem Friso'
De Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' (KMK JWF) is ontstaan op 1 januari 2005 na een reorganisatie van de militaire muziek, waarbij de vier tot dan toe bestaande orkesten binnen de Koninklijke Landmacht werden opgeheven. De KMK JWF zet de tradities voort van de voormalige Koninklijke Militaire Kapel uit Den Haag (opgericht in 1829) én de Johan Willem Friso Kapel uit Assen (opgericht in 1819). De KMK JWF verzorgt onder meer de muzikale omlijsting bij officiële ontvangsten van staatshoofden en ambassadeurs door Hare Majesteit de Koningin, het opluisteren van militair ceremonieel en het geven van relatieconcerten. Tijdens ceremoniële plechtigheden,zoals Prinsjesdag of staatsbezoeken, treedt de KMKJWF op in het ceremoniële tenue van het Garderegiment Grenadiers. Kenmerkend aan deze tenues zijn de berenmutsen en schellenbomen. Koningin Emma heeft deze in 1901 geschonken aan de toenmalige Koninklijke Militaire Kapel. De KMKJWF draagt bij alle andere optredens het ceremon iële tenue van het oudste regiment van de landmacht, het Regiment Infanterie 'Johan Willem Friso'. Naast het harmonieorkest maakt ook de Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' onderdeel uit van de kapel. De kapel - harmonieorkest, regimentsfanfare en staf - bestaat uit 80 personen en heeft de 'Johan Willem Friso' kazerne in Assen als thuisbasis. De KMK'JWF is voor het grootste deel van de tijd actief binnen de krijgsmacht. Daarnaast heeft de kapel een representatieve taak namens de krijgsmacht en verzorgt regelmatig diverse concerten en taptoes in binnen- en buitenland. Op het concertpodium profileert de KMK JWF zich door een programmering waarin originele blaasmuziek, transcripties van klassiek repertoire, lichte muziek en entertainment met elkaar in evenwicht zijn. Met regelmaat worden speciale arrangementen geschreven en treedt de kapel op met bekende artiesten. Naast het harmonieorkest en de regimentsfanfare kent de KMK JWF een aantal kamermuziekensembles en de 'Big Ban d van de Koninklijke Landmacht', samengesteld uit musici van de kapel.

Justine Gerretsen
Justine Gerretsen is solohoboïste van het Noord Nederlands Orkest. Gerretsen werd geboren in 1963 in Rotterdam en behaalde in 1981 haar HBO-diploma voor de dansvakopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Door een rugblessure kon ze haar danscarrière echter niet voortzetten en begon aan de studie hobo aan hetzelfde Conservatorium. In 1987 studeerde Justine Gerretsen af als uitvoerend musicus bij Heinz Friesen. Justine Gerretsen was van 1986 tot 1989 plaatsvervangend eerste hoboïste van het toenmalig Noordelijk Filharmonisch Orkest. In 1989 werd ze solohoboïste in het Radio Symfonie Orkest. Daarmee soleerde ze in het Concert á quatre van Messiaen in de Zaterdag Matinee onder Reinbert de Leeuw met onder andere Yvonne Loriod als (piano)soliste. In 2006 ging het RSO op in de Radio Kamer Filharmonie waar Gerresten tot 2010 in dezelfde functie werkzaam was. Met de Radio Kamer Filharmonie Voerde ze in 2007 de Sinfonia concertante van Haydn uit onder leiding van Frans Brügg en. Van 1991 tot 1995 was Justine Gerretsen hoofdvakdocent aan het Utrechts Conservatorium. Gerretsen remplaceerde onder meer in het Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Brabants Orkest, het Orkest van het Oosten, Holland Symfonia en speelde in diverse kamermuziekensembles, waaronder het Schönberg Ensemble en Nieuw Sinfonietta Amsterdam. Naast haar orkestbaan is Justine Gerretsen verbonden aan het Nederlands Blazers Ensemble.

Volg het NNO
Volg het NNO en zijn ontwikkelingen online via facebook, twitter, linkedIn of Hyves.




Ingezonden persbericht