Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Mei 2011
Perspresentatie donderdag 19 mei
Handboek natuurfotografie markeert nieuwe trend en doorbreekt zwijgcultuur

Bijna 400.000 Nederlanders maken natuurfoto's met een digitale spiegelreflexcamera. Dat blijkt uit een quickscan van het Centrum voor Natuurfotografie. Daarmee is natuurfotografie geen exclusieve bezigheid meer, maar een nieuwe trend op het gebied van recreatie.

Op donderdag 19 mei verschijnt het eerste complete Nederlandstalige handboek waarin je vrijwel alles leest over natuurfotografie. De auteurs Bart Siebelink en Edo van Uchelen geven in het boek volledige openheid over hoe je natuurfoto's kunt maken. Tevens stellen ze daarbij de zwijgcultuur binnen de natuurfotografie aan de kaak.

Het Handboek Natuurfotografie gaat verder waar andere fotoboeken ophouden. Behalve bediening van de camera en toebehoren ligt het accent op niet eerder beschreven aspecten van de natuurfotografie zoals benadering van flora en fauna in het veld en andere specifieke vaardigheden. Ook gaat het boek uitgebreid in op artistieke aspecten, kijkvaardigheid en idee-ontwikke­ling. Concrete opdrachten met tips & tricks voor fantasierijke natuurfotografie moedigen de lezer aan de opgedane kennis direct in praktijk te brengen.

Een spannend onderwerp of dure apparatuur is niet nodig voor natuurfotografie; het gaat om de mentale instelling en vaardigheid, betogen natuurfotografen Bart Siebelink en Edo van Uchelen. In het Handboek Natuurfotografie delen zij openhartig hun ervaring en geven volop nuttige tips.

Het boek behandelt in heldere taal de bediening van de camera, zoals lichtmeting, ISO-waarde en witbalans. Het beschrijft ook het nut van een scala aan hulpmiddelen, zoals een verrekijker of schuilhut. En het verhaalt over compositie-aspecten als perspectief, vlakverdeling en beeldend concept.

Maar de auteurs gaan verder dan de basis door veel aandacht te besteden aan de artistieke kant van het vak. Ze beschrijven bijvoorbeeld de mystieke sfeer van onderbelichte foto's en hoe je kunt fotograferen vanuit nieuwe ideeën. Vanuit hun educatieve achtergrond dagen ze de lezer met concrete opdrachten uit de theorie in praktijk te brengen om de kijkvaardigheid, compositie en fantasie te trainen.

Ruime aandacht is er ook voor de benadering van flora en fauna in het veld. Hoe zorg je ervoor dat die ree niet meteen vlucht en vanuit welke positie kun je het beste dat bijzondere insect fotograferen? Een camouflagedoek en 'tijgerend' door het veld voortbewegen zijn slechts twee van de vele opties. Talrijke foto's tonen telkens het mogelijke resultaat én welke methode de fotograaf daarbij toepaste.

Het Handboek Natuurfotografie is onmogelijk in een ruk uit te lezen: de lezer staat al snel te trappelen om ook het veld in te gaan. Door de toegankelijke uitleg en vele voorbeelden biedt het boek beginners toegang tot het vak, maar ook gevorderde natuurfotografen ontdekken hierin volop nieuwe mogelijkheden.

Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met en in opdracht van Centrum voor natuurfotografie (www.centrumvoornatuurfotografie.nl). Het Centrum voor Natuurfotografie is een nieuwe stichting die opkomt voor de belangen van deze 'nieuwe' recreanten. Dat is nodig want voor natuurfotografen zijn door terreinbeheerders geen voorzieningen getroffen. Toch trekken ze net als andere natuurliefhebbers de natuur in. Anders dan wandelaars en fietsers gaan ze gericht op zoek naar planten en dieren. Ze blijven daarbij lang niet altijd op de paden. Verontrusting en verstoring van planten en dieren ligt op de loer. Daarnaast profileert het Centrum zich als kennis- en educatieplatform voor mensen die natuur fotograferen. Wil je weten waar jouw kracht en waar jouw ontwikkelbehoefte ligt? Doe dan de test: Wat voor natuurfotograaf ben jij? Op http://www.centrumvoornatuurfotografie.nl/ Handboek natuurfotografie met oefeningen en tips voor het benaderen van dieren
vernieuwende beelden
op reis

Over de auteurs
Bart Siebelink en Edo van Uchelen zijn enthousiaste en gedreven fotografen en oprichters van het Centrum voor natuurfotografie.

Bart Siebelink is veldbioloog, journalist, fotograaf en docent aan de Willem de Kooning-(kunst)academie in Rotterdam. Daarnaast heeft hij zijn eigen bureau Siebelink Natuurcommunicatie. Als fotograaf richt hij zijn lens vooral op reptielen, amfibieën en grotere insecten, waarbij hij niet alleen uit is op de registratie, maar altijd door blijft zoeken naar beelden die verrassende associaties of verhalen oproepen.

Edo van Uchelen is reisleider, veldbioloog, reisontwikkelaar en fotograaf. Tevens is hij adviseur met betrekking tot natuurontwikkeling en bescherming. Als eigenaar van Wildernistrek, een bureau voor natuur projecten, kent hij bijna alle voor fotografie interessante vogel- en natuurgebieden in en buiten Europa. Als fotograaf is hij gespecialiseerd in close-up fotografie en het vastleggen van unieke (actie)momenten.

Handboek Natuurfotografie

Auteurs: Bart Siebelink en Edo van Uchelen Uitgever: KNNV Uitgeverij
Uitvoering: 256 p., 17 x 24 cm, genaaid gebonden ISBN: 978 90 5011 366 3
Prijs: 29,95

Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl