Ingezonden persbericht


Amsterdam, 15 mei 2011
Stichting Kikid op de planken met voorlichtingsprogramma

Pep & Punch: theater voor en door jongeren over alcohol en drugs Donderdag 19 mei om 11 uur en 13 uur staat Stichting Kikid op het Clusius College in Alkmaar met een nieuw project over alcohol en drugs, genaamd Pep & Punch.

Dit voorlichtingsprogramma voor middelbare scholieren wordt bij wijze van proef aangeboden aan een aantal scholen voor voortgezet onderwijs in Alkmaar.

De uitvoering sluit aan op activiteiten in het project 'Naar een nuchter Noord-Kennemerland'.

In dit project werken gemeenten in deze regio samen met partijen als de GGD Hollands Noorden, Brijder Verslavingszorg en jongerenwerk. Doel is om alcoholgebruik door jongeren van 10 tot 16 jaar zo lang mogelijk uit te stellen tot in ieder geval 16 jaar. Als de voorstelling aanslaat, wordt overwogen om de voorstelling volgend jaar ook aan te bieden aan andere scholen voor voortgezet onderwijs in Alkmaar en Noord-Holland Noord.

Theater en groepsdiscussies
Het project Pep & Punch is 90 minuten voorlichting in de vorm van theater en groepsdiscussies. Door dit theaterstuk met muziek, dans en video, krijgen tieners inzicht in de negatieve invloed van drank- en drugsgebruik. Volgens recent onderzoek gebruiken Nederlandse jongeren relatief meer en vaker drank dan jongeren in veel andere Europese landen. De gemiddelde startleeftijd is twaalf jaar. Alhoewel het alcoholgebruik onder jongeren in Noord-Holland Noord ten opzichte van 2005 fors is gedaald - en dan met name door jongeren onder de 16 jaar - heeft toch nog steeds ruim de helft van de jongeren onder de 16 al eens alcohol gedronken. En dat terwijl onlangs is aangetoond dat alcoholgebruik door jongeren nog veel schadelijker is dan aanvankelijk gedacht.

Jongeren vinden het nu eenmaal vaak moeilijk om 'nee' te zeggen en om met groepsdruk om te gaan.

Ik hou van mij
Stichting Kikid ontwikkelde dit nieuwe project in navolging van het theater- en voorlichtingsprogramma "Benzies en Batchies", dat over seksualiteit gaat. Pep en Punch is opgezet om leerlingen te leren om hun eigen grenzen te bepalen. Hierbij maakt Stichting Kikid, net als in haar hele bedrijfsvoering, gebruik van de slogan: "Ik hou van mij".