Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Sittard-Geleen opnieuw bekroont met titel Fairtrade Gemeente

Sittard-Geleen, 19 mei 2011 - Sinds maart 20010 mag de gemeente Sittard-Geleen zich officieel 'Fairtrade Gemeente' noemen. Sittard-Geleen was daarmee de eerste gemeente van Limburg. Ook dit jaar mag Sittard-Geleen de titel 'Fairtrade Gemeente' weer voeren en is zij nog steeds de enige Limburgse Fairtrade gemeente. Dat blijkt uit het recent ontvangen jury rapport van Fairtrade Gemeenten Nederland. In totaal zijn er 16 Fairtrade gemeenten in Nederland. 'Door Fairtrade gemeente te zijn maken we meer mensen in onze stad bewust van het belang van eerlijke handel', aldus wethouder Berry van Rijswijk.

Fairtrade, ook wel eerlijke handel genoemd, is erop gericht om producten op de markt te brengen, waarvoor een rechtvaardige prijs wordt betaald aan de producenten in de landen van herkomst. Tussen de afnemer van Fairtrade artikelen en de producenten in de Derde Wereld worden afspraken gemaakt over prijszekerheid en stabiliteit in de afname van de producten. Bij de productie van Fairtrade artikelen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de ecologische en sociale omstandigheden ter plaatse. 'Fairtrade Gemeente' is een eervolle titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan Fairtrade. Om Fairtrade Gemeente te kunnen zijn in Nederland, moet je voldoen aan een aantal criteria. Zo moet de gemeente zelf het goede voorbeeld geven door bijvoorbeeld Fairtrade koffie en thee te schenken. Ook moet er een lokale werkgroep actief zijn. Die werkgroep betrekt ondernemers in de gemeente bij Fairtrade waardoor zij Fairtrade producten gaan gebruiken of verkopen. Daarnaast moet de werkgroep ervoor zorgen dat bedrijven en maatschappelijke organisaties Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in hun eigen bedrijfsvoering opnemen.

Op alle criteria heeft de werkgroep het afgelopen jaar goede resultaten laten zien aldus het juryrapport van Fairtrade Gemeenten Nederland. Wethouder Berry van Rijswijk: 'De werkgroep heeft hard gewerkt om Fairtrade zoveel mogelijk een plek te geven in onze gemeente. Fairtrade leeft hierdoor in onze stad. De verlenging van de Fairtrade titel is dan ook een bekroning op het werk en een stimulans om hiermee door te gaan.'

Ook dit jaar worden er weer tal van activiteiten georganiseerd om Fairtrade meer bekendheid te geven in de gemeente. Zo sluit de werkgroep aan bij Festival Musada, dat dit

jaar op 3 juli gevierd wordt. Later in het jaar, van 27 oktober tot en met 6 november, organiseert de werkgroep activiteiten rondom de landelijke Fairtrade Week.