EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT

19 mei 2011

EVO en TLN: 'minister zet belangrijke stap voorwaarts met Ecocombi'

Vastleggen Ecocombi's in wetgeving geeft bedrijfsleven zekerheid om te investeren

Verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) zijn zeer verheugd met het voorstel van de minister van Infrastructuur en Milieu om Ecocombi's in de nationale wetgeving op te nemen. Hiermee komt een einde aan een lange periode van officiële proeven en wordt het gebruik van de Ecocombi echt in de wet verankerd. Met dit besluit wordt het innovatieve, succesvolle concept volledig op waarde geschat. Momenteel rijden er meer dan 600 combinaties in Nederland rond. TLN en EVO verwachten dat door dit besluit het aantal volgend jaar waarschijnlijk zal oplopen tot 1000 omdat het gebruikers veel vertrouwen geeft erin te investeren. Bovendien geeft de overheid hiermee een belangrijk signaal af aan andere landen om ook proeven op te zetten met Ecocombi's of om de lopende proeven te laten uitmonden in nationale wetgeving.

Voordelen Ecocombi
Onderzoeken hebben aangetoond dat de inzet van Ecocombi's bedrijven grote economische voordelen oplevert. Tijdens de proeven is door het gebruik van Ecocombi's reeds een besparing van ongeveer 20 miljoen kilometer per jaar geconstateerd. Dit komt neer op een CO2-besparing van 16 miljoen kg per jaar. Daarnaast laten vele rapporten zien dat de Ecocombi niet verkeersonveiliger is dan een normale vrachtautocombinatie.

Oproep Europa
De Europese Commissie beschrijft in het Witboek Transport ook het doel om te werken aan efficiënter en schoner transport. EVO en TLN pleiten dan ook al jaren voor het toestaan van grensoverschrijdend vervoer met Ecocombi's. Hiermee kunnen voertuigkilometers bespaard worden en dit heeft vervolgens weer een positief effect op de luchtkwaliteit. De organisaties doen derhalve nogmaals een beroep op de minister om zich binnen Europa zich hard te blijven maken voor het grensoverschrijdend vervoer met Ecocombi's.