Ingezonden persbericht


Persbericht

Met de zon schakelt sperma de turbo in

Onderzoek toont aan: voldoende vitamine D toevoer geeft sperma een voorsprong in bewegelijkheid, snelheid en penetratievermogen

Veldhoven, 19 mei 2011 (SRF) Mannen die door de zon of onder de zonnebank veel vitamine D binnenkrijgen geven hun sperma een voorsprong in bewegelijkheid, snelheid en penetratievermogen. Tot deze bevinding komen wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen in een onderzoek waarin de rol van vitamine D bij de vorming van sperma in wordt belicht.

Voor hun onderzoek testten de onderzoekers 300 willekeurig gekozen mannen op de kwaliteit van hun sperma en bij nog eens 40 deelnemers werd een diepteanalyse van hun sperma in het laboratorium uitgevoerd. Gelijktijdig werden de vitamine D-spiegels in het bloed gemeten.

Bijna de helft van de mannen had een te lage vitamine D-spiegel, onder de 50 nmol/l. De door de meeste deskundigen aanbevolen optimale vitamine D-waarde is ten minste 75 nmol/l. Het sperma van mannen met een hogere vitamine D-spiegel presteerde aanzienlijk beter op het gebied van bewegelijkheid en snelheid. Ook was het aantal gezonde zaadcellen in mannen met vitamine D-deficiëntie veel lager dan in deelnemers met een normale waarde. De calciumopname was eveneens verlaagd, evenals de voor de penetratie van de vrouwelijke eicel zo belangrijke acrosome reactie. In de laboratoriumonderzoeken kwamen de tests tot vergelijkbare conclusies.

Het Sunlight Research Forum (SRF) is een non-profit organisatie die gevestigd is in Nederland. Haar doel is om de meest recente medische en wetenschappelijke inzichten over de gevolgen voor mensen van matige blootstelling aan UV-straling voor een breed publiek beschikbaar te maken.

Onderzoek:

Martin Blomberg Jensen et al. (University Department of Growth and Reproduction, Rigshospitalet, Kopenhagen, Denemarken): "vitamine D wordt positief geassocieerd met spermamotiliteit en verhoogt intracellulair calcium in menselijke zaadcellen"; in: Human Reproduction, 22 maart 2011