Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeenteraad Barendrecht

Huisvesting CJG in nieuwbouw MFA Kruidentuin

BARENDRECHT (Woensdag 18 mei 2011) - Dinsdagavond heeft de raad besloten om het CJG te gaan huisvesten in de nieuw te bouwen multifunctionele accommodatie aan de Kruidentuin. De verwachting is dat dit eind 2013 gereed zal zijn. In de locatie wordt naast het CJG ook (vervangende) huisvesting geboden aan basisscholen De Dubbeldekker en De Hoeksteen, sportzaal Vitaal, SKB (kinderopvang) en ruimte voor de wijk. De raad heeft ook unaniem een motie van de VVD gesteund om bij eventuele financiële risico's de raad ombuigingsvoorstellen te doen.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is in Barendrecht in januari 2010 gestart. Het CJG verricht, bundelt

en coördineert een scala van activiteiten op het gebied van jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0 - 23

jaar. Het gaat om opvoedingsondersteuning, gezinscoaching, maatschappelijk werk, preventieve

jeugdzorg voorpost), jeugdhulpverlening en schoolmaatschappelijk werk.

Lokale Educatieve Agenda

De raad heeft als hamerstuk de Lokale Educatieve Agenda (LEA) vastgesteld. De Barendrechtse

lokale educatieve agenda is een agenda van schoolbesturen, kinderopvanginstellingen en gemeente tezamen. Hierbij worden op basis van gelijkwaardigheid afspraken gemaakt over de educatieve thema's waarop de deelnemende partijen gezamenlijk resultaten willen boeken.

Op dit moment wordt gewerkt aan het eerste thema op de LEA: het onderwijsachterstandenbeleid van de

gemeente Barendrecht.

Motie tegen versoberen armoederegelingen

De PvdA heeft dinsdagavond een motie ingediend over de extra taken die het Rijk overhevelt naar de gemeente. Met de motie vraagt zij de raad en het college zich uit te spreken over het feit dat de overheveling van taken van Rijk naar gemeente zonder bijbehorend budget onaanvaardbaar is. Van de PvdA mag het college niet akkoord gaan met onder meer de overheveling van de nieuwe taken en de in haar optiek inperking van de gemeentelijke autonomie, en dus niet met het voorliggende Bestuursakkoord.

De motie werd enkel gesteund door de PvdA, maar bracht wel een discussie op gang over mogelijke consequenties voor Barendrecht bij het zowel wel als niet goedkeuren van het Bestuursakkoord. De afspraak is dat het college het proces omtrent het Bestuursakkoord op de voet volgt en de raad schriftelijk informeert over mogelijke gevolgen voor de gemeente.