Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 19 mei 2011

Agrariërs boeren goed in binnen- en buitenland
ABN AMRO publiceert 'Visie op Agrarisch' met trends en ontwikkelingen

De innovatiekracht en daarmee de concurrentiepositie van Nederland staat behoorlijk onder druk. Sectoren zoals, onderwijs, transport & logistiek en (online) retail slagen er nog onvoldoende in om internationaal het tempo bij te houden. Positieve uitzondering hierop is de agrarische sector, die wellicht niet bekend staat om zijn innovatieve kracht en marktgerichtheid. Deze sector is erg productiegericht, maar slaagt er toch in om tulpen en zuivel over de hele wereld te vermarkten. Dit blijkt uit ABN AMRO's Visie op Sectoren, een rapport dat op 25 mei verschijnt en waarin 9 sectoren en 75 branches belicht worden.

Agrarische sector werkt internationaal
Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven ABN AMRO: "Een mooi voorbeeld is de bloembollenteelt. Nederland teelt ruwweg tweederde van de wereldproductie. En die dominante positie hebben we niet zomaar verworven. Het aansprekende assortiment, het hoge kennisniveau en gunstige fysiologische en klimatologische omstandigheden spelen daarbij een belangrijke rol." Maar ook de handelsgeest maakt dat Nederland op agrarisch gebied de tweede exporteur ter wereld is geworden. "En als het moet zoekt de agrarische sector locaties over de grens om groenten, bloemen, maar ook vlees of zuivel te produceren. Redenen kunnen kostprijsgedreven zijn, maar liggen vaak op het gebied van valutarisico's, jaarrondproductie of afstand tot afzetmarkten", aldus Berntsen.

Gouden formule
De basis die ten grondslag ligt aan het succes van de agrarische sector, is de symbiose tussen de primaire sector en agribusiness. Berntsen: "De Nederlandse agrarische sector is wereldwijd leidend op het gebied van genetica, productiesystemen, productie-efficiency en eindproducten. De sector heeft deze positie op kunnen bouwen dankzij intensieve samenwerking tussen productenten, agribusiness, onderzoek en onderwijs. Je kunt zelfs spreken van onderlinge verbondenheid. Alle drie partijen hebben baat bij deze samenwerking en behoren hierdoor tot de wereldtop. Reden voor het kabinet om twee agrarische Topsectoren te benoemen voor het nieuwe bedrijvenbeleid van het ministerie van Economische Zaken Landbouw & Innovatie. De genoemde symbiose kan ook in de toekomst een belangrijke rol spelen. Blijvend innoveren is randvoorwaarde voor behoud van concurrentiekracht. Ondernemers die het best inspelen op de veranderende omgeving zijn het meest succesvol. Vrij vertaalt naar Darwin: het is niet de sterkste of grootste onderneming die overleeft, het is de onderneming die zich het best aanpast."

Over ABN AMRO's Visie op Sectoren

In 'Visie op Sectoren', waarin 9 sectoren en 75 branches belicht worden, beschrijft ABN AMRO haar visie op trends, ontwikkelingen en vooruitzichten voor de betreffende branches. Deze sectorkennis, die zijn waarde vindt in de verbinding van theoriekennis met praktijkervaring, wordt vanaf begin jaren zeventig door de bank verzameld en intern gedeeld. Sinds 2004 worden de diverse publicaties, die gaan van kwartaalanalyses en -prognoses tot verdiepende en overstijgende sectorrapporten, aan een breed publiek aangeboden. Visie op Sectoren is vanaf 25 mei gratis te downloaden via www.abnamro.nl/sectoren. In Visie op Agrarisch' wordt bijzondere aandacht besteed aan de volgende branches: akkerbouw, bloembollenteelt, champignonteelt, fruitteelt, geitenhouderij, groenteteelt onder glas, groothandel in bloemen en planten, kottervisserij, legpluimveehouderij, melkveehouderij, mengvoederindustrie, sierteelt onder glas, teelt van boomkwekerijgewassen, varkenshoude rij en vleeskuikenhouderij.

Noot voor de redactie,