Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 19 mei 2011

Vervroegde evaluatie afgerond
Veiligheidshuis regio Alkmaar op schema

De gemeenteraad van Alkmaar heeft, via een motie, gevraagd om een vervroegde evaluatie van het Veiligheidshuis Regio Alkmaar (VHHrA). Bureau Twijnstra Gudde heeft deze taak op zich genomen, en de uitkomsten in een rapport verwerkt. De evaluatie is nodig, omdat in de raadsvergadering van 9 juni een beslissing wordt genomen over het al dan niet voortzetten van cofinanciering van het Veiligheidshuis in 2012.

Evaluatie Veiligheidshuis Regio Alkmaar (2008 - 2010) Het Veiligheidshuis Regio Alkmaar (VHHrA) bestaat sinds 2009 en bevindt zich in de 'opstartfase'. Het is een samenwerkingsverband van gemeente, politie, Openbaar Ministerie en zorgpartners. Gelet op de forse bezuinigingen die de gemeente moet doorvoeren, wil de raad nu eerder dan gepland een goede afweging maken in hoeverre zij in 2012 cofinancier van het Veiligheidshuis blijft. De oorspronkelijke evaluatie stond gepland voor begin 2012.

Opstartfase Veiligheidshuis Regio Alkmaar
Een evaluatie binnen twee jaar, komt te vroeg om zinvolle uitspraken over de resultaten en effecten te doen. Het veiligheidshuis is een kansrijk concept dat zich in het land heeft bewezen. De uitkomsten van landelijke onderzoeken wijzen op een betekenisvol recidiveverminderend effect, maar ook op een positieve kosten-batenratio. Sinds januari 2011 draait het VHHrA productie en sinds april 2011 is het volledig operationeel. De opbrengsten van deze periode komen te laat om meegenomen te worden in de evaluatie. De partners van het VHHrA verwachten dat het VHHrA de gewenste resultaten gaat bereiken en dat de maatschappelijke effecten hiervan snel zichtbaar zullen worden in de regio Alkmaar. Daarmee willen ze zich dan ook graag blijven inzetten voor deze samenwerking. De deelnemende partners vinden de aanpak tot nu toe gedegen en gedurfd.

"Nu de opstartfase voorbij is, verwacht ik dat het Veiligheidshuis snel op stoom komt. Door deze constructie kunnen de mensen die onze aandacht verdienen niet meer ontsnappen. Als je na een misstap wat van je leven wilt maken, dan bieden we hulp. Als je die hulp niet aanvaardt en doorgaat met het uithalen van rottigheid dan kom je aan de beurt", aldus Martin Hagen (Trots op Nederland), wethouder integrale veiligheid.

Resultaten Veiligheidshuis Regio Alkmaar
Er zijn in 2010 al resultaten geboekt binnen het thema Mensenhandel. Zo zijn er slachtoffers geholpen met een uitstapprogramma om een nieuw leven op te bouwen. Ook is in sommige gevallen zelfs voldoende informatie verzameld om een verdachte strafrechtelijk te kunnen vervolgen. Bij sommige gevallen ging het om iemand die bemiddelde in mensenhandel. Ook al kon men in deze gevallen nog niet overgaan tot een strafrechtelijke vervolging, toch zijn er maatregelen genomen en barrières opgeworpen om deze betrokkenen te belemmeren deze activiteiten voort te zetten.

Conclusies
Twijnstra Gudde concludeert dat het Veiligheidshuis in de opstartfase zit en er sprake is van een unaniem positieve waardering voor het functioneren van dit Veiligheidshuis door alle betrokken partijen. Er zitten ook leerpunten in het rapport. De beoogde resultaten van het VHHrA zijn in veel gevallen niet concreet geformuleerd. Hierdoor is het moeilijk om te bepalen of die resultaten inderdaad zijn behaald. Aanscherping en concretisering van de doelen zijn nodig. Deze zijn reeds terug te vinden in het werkplan 2011.




Gemeente Alkmaar