Gemeente Alkmaar


Gezamenlijk persbericht van: de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft de Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer en GGD Hollands Noorden.

Alkmaar, 19 mei 2011

Mam, mag ik ook een glaasje?
Acht gemeenten maken zich zorgen om alcoholgebruik jongeren

De acht gemeenten uit de regio Alkmaar willen met de campagne: 'schenk aandacht, geen alcohol', de ouders, scholen, horeca en sportverenigingen bewust maken dat alcohol drinken zeer schadelijke gevolgen heeft voor de jeugd. Het is wetenschappelijk bewezen dat alcohol het puberbrein onherstelbaar beschadigt. Daarnaast veroorzaakt alcohol gedrag dat leidt tot vandalisme en een stijging van verkeersongevallen. De gemeenten proberen in gesprek met ouders, scholen, horeca en de sportverenigingen het onderwerp jeugd & alcohol op de kaart te zetten.

"We hebben onder andere een website opgesteld. We richten ons hierbij op de omgeving van de jongeren: de scholen, horeca, sportverenigingen en vooral op de ouders. Zij zijn immers de eerst verantwoordelijken voor de opvoeding van hun kinderen en hun gedrag. U wilt als ouder immers toch ook gezonde en gelukkige kinderen? Blijf als ouder in gesprek met je kind en zeg nee tegen alcohol. Zeker tot hun 16e en het liefst nog langer", aldus Martin Hagen (Trots op Nederland), wethouder en voorzitter stuurgroep jeugd en alcoholmatiging.

Noord-Hollandse jeugd drinkt teveel

Cijfers die al eerder zijn gepubliceerd (GGD Hollands Noorden, EMOVO,december 2010) geven aan dat het alcoholgebruik onder jongeren wel daalt, maar nog steeds schrikbarend hoog is. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat 55 % van de jongeren onder de 16 jaar ooit alcohol heeft gedronken. 37% Is een binge drinker (teveel drinken op feestjes en partijen). Binge drinken kan leiden tot vervelend gedrag met ruzie, geweld of vandalisme. Het is ook gevaarlijk voor de gezondheid. Daarnaast kan binge drinken ook leiden tot een verkeersongeluk, hartstilstand, hersenschade of coma.

Uit het Mystery Shopping onderzoek dat in opdracht van de acht gemeenten Noord-Kennemerland (november 2010) werd uitgevoerd blijkt dat nog te veel verkooppunten alcohol aan jongeren verkopen. Nog steeds wordt in 65% van de gevallen alcohol verkocht aan jongeren onder de 16 jaar.

Schenk aandacht, geen alcohol
De acht gemeenten richten zich op de omgeving van de jongeren en niet de jongeren zelf. Het gaat om een bewustwordingscampagne dat alcohol slecht is voor het puberbrein en blijvende schade oplevert. De gemeenten gaan bijvoorbeeld in gesprek met horeca, scholen en sportverenigingen. Daarnaast stimuleren ze projecten die zich bezig houden met deze thematiek. Voorbeelden van acties van de gemeenten en scholen de komende tijd: alcohol ander verhaal (lespakket voor lagere school); theatervoorstelling van Pep & Punch op scholen (met onderwerp drank & drugs); ouderavonden op scholen met theatergroep Playback met als thema 'Onder invloed'; bijeenkomsten met sportverenigingen om van gedachten te wisselen over 'het schenken van alcohol aan jongeren' en het aanbieden van cursussen (samen met Brijder) Alcohol & Verkeer aan jongeren die hun rijbewijs willen halen

Bewustwording
De komende weken zult u op verschillende plekken in de stad en de regio Alkmaar billboards en posters aantreffen die aandacht vragen voor dit onderwerp. Ook is er aandacht voor dit onderwerp in de stadskranten van de regio, de website www.geenalcoholonderde16.nl en de campagne: mam, mag ik ook een glaasje? Schenk aandacht, geen alcohol. Het gaat om de bewustwording en het in gesprek blijven met uw kind. Voor meer tips en informatie: www.geenalcoholonderde16.nl.