Ingezonden persbericht


Persbericht

19 mei 2011

CBL en FNLI richten Platform Productsamenstelling op

Leidschendam/Rijswijk - CBL-voorzitter Dick Boer en FNLI-voorzitter Freek Rijna hebben vandaag besloten de agenda van het Consumer Goods Forum, een wereldwijde organisatie, ook op nationaal niveau gezamenlijk op te pakken. In het Consumer Goods Forum spreken CEO's van toonaangevende bedrijven in de supermarktbranche en levensmiddelenindustrie o.a. over onderwerpen als duurzaamheid, gezondheid, logistiek en voedselveiligheid. CBL en FNLI gaan deze onderwerpen de komende jaren invulling geven in Nederland.

Tijdens het eerste overleg vandaag hebben CBL en FNLI besloten het Platform Productsamenstelling op te richten waarbinnen fabrikanten en retailers gezamenlijk de samenstelling van producten veranderen met als doel het consumenten nog gemakkelijker te maken verantwoord te eten. De focus ligt op vermindering van (verzadigd) vet, suiker en/of zout, en meer vezels in de producten. Ook door wijziging van de portiegrootte kan gezondheidswinst geboekt worden.

Binnen het Platform wordt hiervoor een gezamenlijk stappenplan opgesteld voor verschillende productgroepen en worden de normen vastgesteld. Hoe succesvol deze aanpak kan zijn, bewijst de recente afspraak die gemaakt is over de vermindering van het zoutgehalte in groenteconserven. Fabrikanten en retailers brengen de komende jaren stapsgewijs het zoutgehalte in deze producten drastisch omlaag. Deze manier van samenwerken is uniek en tegelijkertijd broodnodig in dit soort processen. Consumenten zullen soms aan nieuwe smaken moeten wennen. Dit lukt alleen als alle fabrikanten één lijn trekken en dit proces gezamenlijk aangaan. Het Platform biedt een uitstekende paraplu om hiermee aan de slag te gaan.


- Einde Bericht -