Gemeente Apeldoorn

Wit water in Grift door vullen Eendrachtspreng

Vanaf vandaag kan er water stromen in de Eendrachtspreng. Waterschap Veluwe en Gemeente Apeldoorn verwachten binnen enkele weken het herstel van de Eendrachtspreng af te ronden. Door het vullen van de spreng met het water kan het zijn dat het water van de Grift tijdelijk een witte kleur vertoont. Volgens waterschap en gemeente is er geen reden tot ongerustheid.

Bij het herstel van de Eendrachtspreng is een nieuwe leemlaag aangebracht. Dat was nodig omdat het beekwater anders wegzakt in de bodem. Zodra er water in de Eendrachtspreng wordt gelaten, zorgen meespoelende leemdelen tijdelijk voor verkleuring van het beekwater. De verspreiding van het leem zorgt er bovendien voor dat over een grotere afstand een dichtere beekbodem kan ontstaan.

Het leem vormt geen bedreiging voor de waterkwaliteit en levende dieren en planten in de beek. De hardheid en samenstelling van het leem zijn gelijk aan het water in de beek. Deze natuurlijke methode wordt al jaren met succes toegepast bij beekherstel op de Veluwe.

Einde bericht.