Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GroenLinks: Geen bezwaar tegen grondtroepen Libië

"Moamar Kadaffi moet weg en als dat niet lukt, zijn er wellicht grondtroepen nodig." Dat zegt buitenlandwoordvoerder Mariko Peters van Groen Links in het BNR-programma 'De Wereld volgens Hammelburg'. GroenLinks steunt de huidige NAVO-actie en de Nederlandse rol daarin niet, maar heeft desondanks geen bezwaar tegen het inzetten militaire grondtroepen in Libië. "Ik ben niet vies van militaire middelen" zegt Peters. "Wat noodzakelijk is voor militaire middelen is een goed mandaat, goede legitimatie en transparante controle. Daar ontbrak het helaas aan. Maar Kadaffi moet absoluut weg, desnoods met de inzet van grondtroepen."

"Ik acht zeer denkbaar dat dit lukt", zegt de buitenlandwoordvoerder. "Met een goed mandaat, duidelijk de bescherming van de Libische bevolking voorop, en uitzicht op een democratisch transitieproces wil GroenLinks niets liever dat de bevolking steunen met zo'n missie."

Artikel 100-brief

Het kabinet heeft zich, zowel in de 'Artikel 100-brief' over deelneming aan de NAVO-missie, als in de argumentatie daarvan in de Tweede Kamer, nadrukkelijk uitgesproken tégen het inzetten van grondtroepen. Dat zou indruisen tegen de strekking van resolutie 1973 van de Veiligheidsraad, waarin tot ingrijpen in Libië werd besloten, en tegen het NAVO-besluit om daaraan mee te doen.

Nederland beperkt zich op dit moment met zes F16's, een tankvliegtuig en een mijnenveger tot het ondersteunen van de instandhouding van een "no fly zone" en het controleren van de maritieme toegangswegen tot Libië. Reacties vanaf 16.00 uur in On the Move met Niels Heithuis Het hele gesprek met Mariko Peters is vanavond om 19.30 uur te horen in 'De Wereld volgens Hammelburg'.

------------------------------------------einde persbericht------------------------------------


Noot voor redacties


Ga voor meer informatie en een geluidsfragment naar onze website: http://www.bnr.nl/programma/wereldvolgenshammelburg/2011/05/18/groenlinks-geen-bezwaar-tegen-grondtroepen-libi

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht