Gemeente Apeldoorn

Beantwoording vragen fractie CDA parkeergarage Orpheus

Voorstel dienst Openbare Werken:
1. Instemmen met beantwoording van de schriftelijke vragen zoals verwoord in dit voorstel. 2. Dit besluit ter kennis te brengen van de gemeenteraad.

Inleiding

Op 8 april 2011 zijn door de griffie een viertal schriftelijke vragen van de fractie van het CDA ter beantwoording aan de gemeentesecretaris gezonden. De vragen gaan over de parkeergarage bij Orpheus. De vragen zijn in dit collegevoorstel van antwoorden voorzien.

Beslispunten en onderbouwing

1. Kennis nemen van de vragen en de beantwoording

Vraag 1: Hoe is de exploitatie en het beheer van de Orpheus-parkeergarage geregeld sinds het besluit van de gemeenteraad in 2008, om het beheer en exploitatie over te dragen naar de gemeente Apeldoorn?

Antwoord: Sinds 23 augustus 2004 bestaat al een vennootschap Parkeergarage Orpheus. De aansturing hiervan is op 17 december 2009 formeel overgedragen aan de gemeente, in die zin dat de gemeente voor 100% aandeelhouder is van de vennootschap. Vervolgens is een overeenkomst opgesteld tussen de vennootschap en de gemeente betreffende exploitatie en beheer die sinds enige jaren functioneert.

Vraag 2: Hoe dekkend is de exploitatiebegroting van de Orpheus-parkeergarage (kosten vs baten)?

Antwoord: In het boekjaar 2008/2009 was het resultaat ¤ 16.000,- positief, in het boekjaar 2009 / 2010 was dit ¤ 71.000,- negatief. De beoordeling van de conceptcijfers van de voornoemde jaren door de accountant start in mei 2011. Genoemde cijfers zijn inclusief de jaarlijkse bijdrage van ¤ 240.000,- van de gemeente aan de vennootschap.

Vraag 3: Ziet het college risico's bij de afronding van de overdracht van de Orpheus-parkeergarage en welke zijn dat?

Antwoord: De exploitatie van de parkeergarage en theater Orpheus zijn grotendeels verweven. Er is sprake van een ingewikkeld en complex ontvlechtingstraject wat binnenkort wordt afgerond. Door ontvlechten zullen wellicht kosten voor de gemeente omhoog gaan. Redenen hiervoor zijn onder meer dat binnen een gemeentelijke opzet de transparantie van geldgaring, niveau van dienstverlening e.d. formeel is vastgelegd, en hoger zal liggen dan de wijze waarop e.e.a. nu functioneert.

Op de langere termijn zijn investeringen gewenst voor groot onderhoud. De huidige staat van onderhoud van de garage is wisselend: Zo is het ventilatiesysteem en het cameratoezicht op orde, maar is sprake van lekkages en is de betaal- en verkeersapparatuur sterk verouderd. De garage voldoet voor het huidige doel, maar zou opgefrist moeten worden bij intensiever gebruik. Hoe ingrijpender de keuze hierin, hoe hoger eventuele investeringen zullen zijn.

Vraag 4: Welke ideeën heeft het college om de exploitatie van de Orpheus-parkeergarage (meer) kostendekkend te krijgen?

Antwoord: De uitwerking om de garage Orpheus op te nemen in het PRIS-systeem is gaande. In theorie zijn diverse andere opties mogelijk om de bezettingsgraad te verhogen. Elk van deze maatregelen hebben echter weer effecten op de omgeving. Ten opzichte van het betreffende kwadrant van het centrum is op dit moment afdoende ruimte in de Q-park garage Museum-centrum aanwezig.

Een afweging van mogelijkheden dient in samenhang met een bredere visie op parkeren in het centrum worden gemaakt. Deze analyse zal dit najaar aan het bestuur voorgelegd worden. Op dat moment zullen ook de daaraan gekoppelde verbeteringen aan de garage zelf worden ingevuld. Daarmee kan de richting bepaald worden voor eventuele extra investeringen zoals deze in vraag 3 zijn genoemd.

2. Het presidium verzoek deze aan de Raadsfracties te zenden

Gezien het algemeen belang van de vragen wordt voorgesteld alle raadsfracties van de beantwoording op de hoogte te stellen.




Gemeente Apeldoorn