19 mei 2011

Voorstel pontje Keereweer nog niet naar raad
Inwoners kunnen meepraten over bezuinigingen

Het voorstel om te bezuinigen op het pontje Keereweer in Rijswijk-Zuid wordt nog niet ter besluitvorming doorgestuurd naar de gemeenteraad. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders 17 mei jl. besloten. Het collegebesluit betekent dat de huidige vaartijden van het pontje tot nader order gehandhaafd blijven. Het opschuiven van het besluitvormingstraject biedt de mogelijkheid om de invulling van het voorstel voor het pontje nog eens goed tegen het licht te houden. Hierbij valt te denken aan de optie om het pontveer te privatiseren. Ook inwoners krijgen de gelegenheid om mee te denken over de wijze waarop de bezuinigingen verder worden ingevuld.

Want dat er bezuinigd moet worden is helder. Rijswijk zal, vooral als gevolg van rijksbezuinigingen, in de komende vier jaar structureel fors moeten inleveren; dit komt voor onze gemeente in totaal neer op ruim 23 miljoen. Binnenkort zal het college de raad hierover nader informeren. Van de 23 miljoen wordt overigens een groot deel ingevuld met bezuinigingen op eigen personeel en met efficiencymaatregelen in de gemeentelijke organisatie. Wat geldt voor elk huishouden, geldt ook voor het gemeentelijk huishoudboekje: er moet nu eenmaal evenwicht zijn tussen inkomsten en uitgaven. Dat vraagt heldere keuzes en een gemeente die naar inwoners luistert, maar niet overal zelf de portemonnee voor trekt.

Inwoners van Rijswijk krijgen dit jaar de gelegenheid om zelf bezuinigingsvoorstellen aan te dragen en te reageren op bezuinigingsvoorstellen van het college van B&W. De inwoners van Rijswijk worden hierover binnenkort geïnformeerd.

Het college hecht eraan te melden dat het voorstel om te besparen op het pontje zeker niet van de baan is. Het pontje is een zeer kostbare openbare vervoersvoorziening die de gemeente ieder jaar E 100.000,- kost en slechts enkele honderden euro's oplevert.