Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 19 mei 2011

Toekenning Zilveren Krekels in het jeugdtheater

De jury van de VSCD Jeugdtheater- en Concertprijzen (de Krekels) heeft Zilveren Krekels toegekend in de categorieën 'meest indrukwekkende podiumprestatie' en 'meest indrukwekkende productie'. De Storm van De Toneelmakerij, Couple-Like#2 van Het Lab Utrecht en Theatergroep DOX en La Vie C'est Drôle van Theatergroep DOX hebben een Zilveren Krekel voor 'meest indrukwekkende productie' gekregen. Martin Franke heeft een Zilveren Krekel ontvangen voor 'meest indrukwekkende podiumprestatie'. De Zilveren Krekels komen in aanmerking voor de Gouden Krekel 2011, welke worden uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg te Amsterdam op zondag 11 september.

De jury vindt De Storm van De Toneelmakerij en Firma Rieks Swarte een zelden vertoond monumentaal spektakel, waarin op unieke wijze de tekst van Shakespeare is bewerkt tot een theatraal avontuur dat in al zijn ingewikkelde en gelaagde facetten begrijpelijk is en weet te raken.

In de voorstelling Couple-Like #2 van Het Lab Utrecht en Theatergroep DOX weten de twee dansers een intimiteit te bereiken die aangrijpend en dubbelzinnig is. De voorstelling is er wonderschoon in geslaagd om een gevoelig thema en een kwetsbare vorm overdonderend over te brengen aan jongeren, aldus de jury. Theatergroep DOX heeft tevens een Zilveren Krekel ontvangen voor de productie La Vie C'est Drôle. In deze dynamische variétéshow gaat Theatergroep DOX op humoristische wijze in op de rariteit van perfectie en ideaalbeelden in onze wereld. De jury spreekt van een zinderend resultaat en ontroerend theater dat het publiek recht in het hart treft.

Percussionist, drummer en componist Martin Franke krijgt een Zilveren Krekel toegekend in de categorie 'meest indrukwekkende podiumprestatie' voor de muziek in de voorstellingen Beet! en Adios van het Houten Huis. Telkens opnieuw verrast Franke door een grote diversiteit in klank en kleur en zijn haarfijne gevoel voor wat een voorstelling muzikaal nodig heeft. Zijn aanwezigheid op het toneel is even opvallend als vanzelfsprekend, aldus de jury.

Eerder kende de jury Zilveren Krekels toe aan de producties Adios van Speeltheater Holland en Het Houten Huis en aan Mevr. Ophelia van Het Filiaal. In de categorie 'meest indrukwekkende podiumprestatie' neemt Martin Franke het op tegen Servaes Nelissen en Peer Wittenbols.

Tijdens het Nederlands Theater Festival van 1 t/m 11 september zijn een aantal van de genomineerde jeugdvoorstellingen opnieuw te zien in Jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam.