Socialistische Partij

SP Amsterdam

Afspraken rondom renovaties moeten beter

19-05-2011 * Huurders moeten eerder betrokken worden bij renovatieplannen en de gemeente moet veel dichter op de afspraken rond renovatieprojecten zitten. Deze verbeteringen moeten worden opgenomen in de afspraken die op dit moment gemaakt worden tussen gemeente, corporaties en Huurdersvereniging. SP-raadslid Remine Alberts: "De positie van de huurders moet in deze afspraken versterkt worden. Huurders weten nu niet waar ze naar toe moeten als dingen niet lopen zoals het hoort. Er is eigenlijk een 'bovenmeester' nodig die kan ingrijpen als het nodig is."
Remine Alberts
Uit meerdere buurten ontving de SP signalen van bewoners dat ze niet of slecht betrokken worden bij plannen rondom renovaties. Corporaties lijken de plannen vaak belangrijker te vinden dan de huurders die het betreft. Soms worden ze te laat geïnformeerd wanneer de werkzaamheden starten, soms is het niet duidelijk dat er een tijd niet gedoucht kan worden. Ook komen er geluiden binnen dat bij het behalen van 70% instemming voor de renovatie huurders onder druk worden gezet.

De afspraken tussen corporaties, gemeente en de huurdersvereniging zijn ervoor bedoeld dat alle betrokkenen bij renovatie en sloop weten waar ze aan toe zijn. Zo moet het bijvoorbeeld onomstotelijk duidelijk zijn wanneer een wisselwoning zal worden aangeboden en of er aanspraak gemaakt kan worden op een verhuiskostenvergoeding. Alberts: "Hier ligt dus een belangrijke taak voor verantwoordelijk wethouder Ossel om de positie van de huurders in de afspraken vastgelegd te krijgen."