Ingezonden persbericht


Persbericht

19 mei 2011
Adviezen over het gemeentelijke Wmo-beleidsplan

Tips voor gehandicapten die het Wmo-beleidsplan willen beïnvloeden

VCP publiceert een handreiking voor mensen met een beperking die invloed willen uitoefenen op het Wmo-beleid van hun gemeente. In de handreiking geeft VCP concrete adviezen voor het beïnvloeden van het gemeentelijke Wmo-beleidsplan.

Elke vier jaar moeten gemeenten een nieuw Wmo-beleidsplan opstellen. De komende maanden werken veel gemeenten aan hun nieuwe plan. Het beleidsplan geeft de gemeentelijke visie op de Wmo weer en de gevolgen voor mensen met beperkingen. De inbreng van belangenbehartigers van mensen met een beperking bij het opstellen van het beleidsplan is onmisbaar. De VCP-handreiking 'Adviezen over het Wmo-beleidsplan' helpt hen om als serieuze gesprekspartner van de gemeente te kunnen optreden.

Wmo-beleidsplan

In het Wmo-beleidsplan beschrijven gemeenten bijvoorbeeld hoe zij de compensatieplicht invullen en hoe ze een scheiding aanbrengen tussen zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid. Maar ook hoe ze slim kunnen bezuinigen door openbare ruimtes toegankelijk en bruikbaar te maken voor mensen met een beperking.

Lokale belangenbehartigers

In de handreiking 'Adviezen over het Wmo-beleidsplan' vinden belangenbehartigers informatie en tips waarmee ze kunnen zorgen dat het Wmo-beleidsplan zo goed mogelijk aansluit bij de lokale situatie. De handreiking begint met een korte toelichting op het Wmo-beleid, daarna volgen concrete suggesties voor het beïnvloeden van het gemeentelijk beleid. Naast tips biedt de handreiking ook juridische informatie over de Wmo.

Handreiking

Van de handreiking 'Adviezen over het Wmo-beleidsplan' is een korte en lange versie beschikbaar. Beiden zijn door belangenbehartigers te downloaden van de VCP-website (www.programmavcp.nl). De korte versie is voor iedereen beschikbaar. De lange versie is alleen beschikbaar voor lokale belangenbehartigers die lid zijn van VCPnet.

Programma VCP

VCP is een organisatie die zorgt voor zichtbare invloed van mensen met een beperking op lokaal beleid. VCP streeft naar een samenleving waarin iedereen mee kan doen, ongeacht ziekte of handicap. Een op de zes Nederlanders is ziek of gehandicapt. Programma VCP is een initiatief van CG-Raad en Platform VG.

---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht