Socialistische Partij

SP Amsterdam

Nuchtere kijk op milieumaatregelen

19-05-2011 * De SP is blij dat wethouder Wiebes afrekent met een aantal onzinnige milieumaatregelen van zijn voorganger Vos, zoals het weren van dieselpersonenauto's in de binnenstad. SP-raadslid Remine Alberts: "Deze tijd vraagt om goede milieumaatregelen, dus het is goed dat Wiebes de speeltjes van Vos tegen het licht houdt. Wel zou het hem sieren als hij ook verder kijkt dan maatregelen in de stad en beseft dat Schiphol en snelwegen om de stad ook bijdragen aan luchtvervuiling."
Remine Alberts
Wiebes lanceerde deze week zijn plannen voor de verbetering van de luchtkwaliteit in de stad. Hij durft te schrappen wat niet werkt en stapt af van symboolpolitiek. Door de kosteneffectiviteit van de verschillende maatregelen tegen elkaar af te zetten, is het echter wel de vraag of hij ook de juiste maatregelen voor de toekomst neemt. Zo is het duidelijk dat nu vooral milieuwinst te halen valt door maatregelen zoals het weren van vieze vrachtwagens. Op langere termijn zit echter misschien wel meer toekomst in duurzaam elektrisch vervoer. Aan deze langere termijn lijkt de wethouder nu voorbij te gaan.

Al jaren verzet de SP zich tegen schijnoplossingen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat met de nieuwe plannen voor de verbetering van de luchtkwaliteit met minder geld meer bereikt wordt is prima, maar de plannen zijn nog niet af. Er wordt bijvoorbeeld niks gezegd over de effecten van de aankomende bezuinigingen in het openbaar vervoer. Schiphol, de grote bedrijven in het havengebied en de snelwegen rondom de stad worden niet genoemd in deze plannen, terwijl juist die voor veel vervuiling in de stad zorgen. Alberts: "Als we hier niets mee doen, is het dweilen met de kraan open."