Socialistische Partij

SP Amsterdam

Eindelijk ook kwijtschelding lokale lasten voor arme ondernemers

19-05-2011 * Na vijf jaar lijkt eindelijk een voorstel van de SP uitgevoerd te worden om ook arme ondernemers kwijtschelding van lokale belastingen te geven. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Eindelijk gaan we de armere ondernemers eerlijk behandelen. Tot nu toe werd hun aanvraag om kwijtschelding steeds afgewezen vanwege zogenaamde concurrentieverhoudingen. Ondernemers waren hierdoor de dupe van tekortschietende regels. Nu het Rijk dit toch mogelijk gaat maken, geeft ook wethouder Asscher aan dit snel in Amsterdam in te voeren." Laurens Ivens
In Nederland hoeven mensen met een bijstandsuitkering geen lokale belastingen te betalen, omdat lokale lasten niet gebonden zijn aan de hoogte van het inkomen. Lokale lasten drukken verhoudingsgewijs veel zwaarder op mensen met een laag besteedbaar inkomen dan op mensen met een hoog inkomen. Het recht op kwijtschelding wordt tot nu toe niet doorgetrokken naar zelfstandigen met een inkomen op bijstandsniveau. De SP vond dit onterecht en stelde -al in 2006- voor de regels voor kwijtschelding op te rekken.

De wethouder was enthousiast, maar kon de regeling in Amsterdam niet zomaar invoeren. De wethouder moest vervolgens naar 'Den Haag' om daar op een wetswijziging aan te dringen. Toch duurde het nog 5 jaar tot het eindelijk geregeld was. Inmiddels zijn de landelijke belastingregels zo aangepast dat kwijtschelding toch mogelijk is. Ivens: "Het duurde erg lang, maar wij zijn heel blij met dit resultaat en dat kwijtschelding nu mogelijk is voor alle mensen die van een laag inkomen moeten rondkomen."