Balkenende op de bres voor onderwijs in ontwikkelingslanden

Persbericht van Oxfam Novib

EMBARGO TOT 00.01, VRIJDAG 20 MEI 2011

Nieuw rapport: Beter onderwijs verhoogt economische groei armste landen met 2 procent

Voormalig premier Jan Peter Balkenende gaat zich inzetten voor meer geld voor onderwijs in ontwikkelingslanden. Hij treedt toe tot het High Level Panel for Education dat door de voormalig Britse premier Gordon Brown en de Mozambikaanse mensenrechtenactiviste Graca Machel is opgericht, in opdracht van de Global Campaign for Education (GCE). Dit wordt vrijdag 20 mei 2011 bekend gemaakt in Johannesburg, tijdens de presentatie van een rapport van Gordon Brown over het belang van onderwijs voor economische groei.

Het High Level Panel for Education zal een belangrijke rol gaan spelen om onderwijs hoger op de internationale politieke agenda te krijgen. GCE Nederland is verheugd dat Balkenende zich hiervoor wil inzetten. Onder zijn premierschap had Nederland een voortrekkersrol als één van de belangrijkste donoren en inhoudelijke experts op het gebied van onderwijs in ontwikkelingslanden. GCE-Nederland hoopt dat de voormalig premier in zijn nieuwe rol weer mee kan helpen nieuwe donoren te overtuigen van het belang van onderwijs. En er voor kan zorgen dat andere landen of instellingen de financiering overnemen van onderwijssectoren of -programma's, waaruit Nederland zich terugtrekt.

Kofi Annan
Het High Level Panel is verbonden aan de GCE een netwerk van ontwikkelingsorganisaties en onderwijsbonden met nationale coalities in meer dan 100 landen. Andere leden van het panel zijn prominenten als Kofi Annan, Koningin Rania van Jordanië, de voormalig premier van Canada, Paul Martin en de huidige premier van Noorwegen, Jens Stoltenberg. In juli komt het panel voor het eerst bij elkaar.

Economische groei
Het rapport van Gordon Brown "Education for All; Beating Poverty, Unlocking Prosperity" wordt ook aangeboden aan de leiders van de G8, die volgende week in Frankrijk bijeenkomen. Gordon Brown waarschuwt de leiders van de G8 en G20 dat onvoldoende investeringen in onderwijs een bedreiging vormen voor het behalen van wereldwijde doelen voor economische groei en armoedebestrijding. Brown schetst hoe met name de armste landen momenteel kampen met problemen als beperkte en ongelijke toegang tot onderwijs, slechte leerprestaties en gebrek aan geld voor de broodnodige uitbreiding en verbetering van onderwijssystemen. Brown's onderzoek toont aan dat hogere onderwijsdeelname en betere leerprestaties in de armste ontwikkelingslanden kunnen leiden tot verhoging van de economische groei met 2 procent. Volgens GCE Nederland levert dit rapport een belangrijke bijdrage aan het debat over ontwikkelingssamenwerking in Nederland waar investeringen in economische ontwikkelingen ten koste dreigen te gaan van de sociale sectoren.

VN Top
Balkenende gaf al verschillende keren acte de présence bij activiteiten van GCE-Nederland. In een van zijn laatste optredens als Nederlands premier op het internationale toneel, tijdens de VN-top over de Millenniumdoelen in New York in september 2010, zei Balkenende onder meer: "Afbraak van onderwijs en gezondheidszorg door bezuinigingen in deze sectoren is niet de manier om economisch herstel, gezonde groei en duurzame ontwikkeling te bereiken. Ik hoop dat wereldleiders dit voor ogen houden wanneer ze de voortgang in het realiseren van de Millenniumdoelen bespreken."

Links:
http://www.globalcampaignforeducation.nl/informatie-voor-pers


Razende Robot Reporter