Gemeente Den Helder

Marc Ruygrok nieuwe Kunstadviseur Den Helder 2011-05-20

Fotograaf: Duco de Vries Marc Ruygrok is vanaf 1 juni de onafhankelijke Kunstadviseur van de gemeente Den Helder. Het college van B&W heeft hem tot en met 31 december 2012 benoemd. De nieuwe adviseur gaat het college gevraagd en ongevraagd adviseren over vooral beeldende kunst, maar waar nodig ook over cultuur(uitingen).

Marc Ruygrok (1953) is beeldend kunstenaar in Den Oever. Als gemeentelijke Kunstadviseur vervangt hij de Adviescommissie voor Beeldende Kunsten die nu wordt opgeheven. De benoeming van de Kunstadviseur is de laatste stap bij de invulling van een nieuwe en eigentijdse structuur van (beleids)advisering en samenwerking op het gebied van kunst en cultuur in Den Helder. De structuur kent nóg twee nieuwe elementen: het sinds april 2011 officiële Kunst & cultuurplatform en de Cultuurmakelaar (actief sinds zomer 2010).

Taken
De nieuwe adviseur gaat het college van B&W gevraagd en ongevraagd adviseren over vooral de beeldende kunst, maar waar nodig ook over cultuur(uitingen). Bijvoorbeeld over de aankoop van kunstwerken door de gemeente, de samenstelling en opbouw van het gemeentelijk kunstbezit en de toepassing van beeldende kunst en in de openbare ruimte. Bij dat laatste zal hij als het om kunst in de wijken gaat ook adviezen en inbreng van bewoners en gebruikers betrekken.

Nieuwe structuur
De benoeming van de Kunstadviseur is de laatste stap bij de invulling van een nieuwe structuur van (beleids)advisering en samenwerking op het gebied van kunst en cultuur in Den Helder. B&W stelden deze structuur op 9 maart 2010 op hoofdlijnen vast. Bij de verdere uitwerking is de Helderse kunst- en cultuursector nauw betrokken. De keuze voor een éénhoofdige adviseur volgt hierbij landelijke trends op dit gebied. De keuze voor de heer Ruygrok was op unaniem preadvies van een hiertoe ingestelde visitatiecommissie die twee geselecteerde kandidaten voor deze functie heeft beoordeeld.

Kunst & cultuurplatform en Cultuurmakelaar
De structuur kent nog twee elementen. Een daarvan is het op 21 april 2011 formeel opgerichte Kunst & cultuurplatform. Dit platform staat open voor iedereen die in Den Helder op een of andere manier betrokken is bij zowel professionele als amateurkunst. Het moet uitgroeien tot hét podium voor uitwisseling van informatie, afstemming van activiteiten en samenwerking.

De nauw aan het platform verbonden Cultuurmakelaar werkt al sinds de zomer van 2010 bij de schouwburg. Zij is een samenbinder tussen partijen en ondersteunend organisator en trekker van nieuwe initiatieven op het gebied van kunst, cultuur en culturele evenementen. Verder is zij verantwoordelijk voor de website
www.topcultuurmakelaar.nl. Hierop staat sinds 21 april 2011 allerhande informatie over cultureel Den Helder, inclusief een actuele evenementenkalender.