Waterschap Aa en Maas

Het wordt mooi langs de Astense Aa...

Waterschap Aa en Maas organiseert samen met een aantal partners op 9 juni op Busserdijk 9 te Ommel, gemeente Asten, een inloopavond over de herinrichting van het beekdal van de Astense Aa ten westen van de Berken. Wilt u weten wat de verschillende partijen met de beek van plan zijn, dan bent u van harte welkom. Op deze avond kunt u aan de hand van een posterpresentatie zien wat de plannen zijn, u kunt uw vragen stellen en er is speciaal voor geïnteresseerden de gelegenheid om met een excursie een kijkje te nemen in het gebied (pdf) zelf.

Waterschap Aa en Maas is met de gemeenten Asten en Deurne en de ZLTO bezig met de herinrichting van het beekdal van de Astense Aa. In de toekomst moet deze beek weer natuurlijk gaan meanderen door boerenland. Het natuurlijke watersysteem wordt daarmee weer zoveel mogelijk hersteld. De beek wordt opnieuw ingericht, zonder stuwen, zodat vissen makkelijk heen en weer kunnen zwemmen. Maar het zorgt er ook voor dat bepaalde delen van de beek sneller of juist langzamer gaan stromen. Daardoor zullen de oevers er natuurlijker uit gaan zien. Er komen zones met riet, natte graslanden en (elzen)broekbos langs de beek. En over het hele traject verspreid liggen poelen voor amfibieën en libellen.

De aanpassingen aan de beek worden natuurlijk niet zo maar gedaan. Ook in de nieuwe situatie zal de beek voldoende water kunnen afvoeren bij overvloedige regen. Bovendien krijgt afstemming met agrarische activiteiten op naastgelegen percelen veel aandacht. Daarom zijn voor dit project al veel individuele gesprekken gevoerd met betrokken boeren.

Kansen benutten

"Maar er is niet alleen ruimte voor water, landbouw en natuur, ook recreatie en cultuurhistorie zijn onderdelen die in de plannen voor de Astense Aa een plek krijgen", vertelt Ernest de Groot, voorzitter van de stuurgroep Astense Aa. "Dat maakt het ook een uniek project. Als voorzitter van de stuurgroep probeer ik het waterschap, de beide betrokken gemeenten en de beide ZLTO-afdelingen zoveel mogelijk samen op te laten trekken. Verder probeer ik op het vlak van landschap, cultuurhistorie, recreatie en educatie kansen te benutten als die zich voor doen. Verschillende partijen werken in dit project de komende jaren samen aan de realisatie van een ecologische verbindingszone in combinatie met beekherstel en tegelijk aan de verbetering van de agrarische structuur."

Op dit moment werken de samenwerkende partijen aan een goed projectplan voor het deel van de Astense Aa ten westen van de Berken. Dat is de opmaat naar de uitvoering. Dit plan ligt vanaf 27 mei zes weken ter inzage, tot en met 7 juli. Op de informatieavond krijgen geïnteresseerden beter inzicht in hoe het projectplan eruit ziet.

Informatieavond en gebiedsexcursie

De inloopavond vindt plaats op 9 juni vanaf 19.00-21.00 uur, op Busserdijk 9 te Ommel, gemeente Asten.De gebiedsrondleiding start om 20.30 uur. Wilt u mee met deze rondleiding, dan kunt u zich hiervoor per mail opgeven bij Bram Schlooz (bschlooz@aaenmaas.nl). Uw aanmelding dient uiterlijk maandag 6 juni bij het waterschap binnen te zijn.

Heeft u vragen over de herinrichting van de Astense Aa, dan kunt u terecht bij Ingrid Rijkers, projectleider van de Astense Aa (T. 073 - 615 82 69).


---

_______

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland

De herinrichting van de Astense Aa maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel Reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de Reconstructiecommissie De Peel.

Waterschap Aa en Maas werkt 24 uur per dag met water. Dit doen we voor nu en later, voor 700.000 inwoners en bedrijven in Oost-Brabant.
* Wij zuiveren het afvalwater en geven het weer schoon terug aan de natuur. Heel belangrijk! Want schoon water is van levensbelang voor mens, plant en dier.

* Wij zorgen voor voldoende water voor de land- en tuinbouw zodat gewassen goed kunnen groeien.

* Wij zien er op toe dat de 110 kilometer lange Maasdijk bestand is tegen extreem hoge waterstanden.

* We zetten ons in voor fraaie waterrijke gebieden in natuur en stad zodat iedereen er van kan genieten.

* Wij controleren de waterkwaliteit in recreatieplassen zodat niemand ziek wordt van een zwempartij.

* We nemen noodzakelijke maatregelen met betrekking tot de klimaatverandering.

Waterschap Aa en Maas staat voor duurzaam waterbeheer, waarbij de nadruk ligt op ieders veiligheid, gezondheid en welzijn. Ook de generaties na ons hebben hier profijt van.

Werken met water. Voor nu en later.

De laatste nieuws- en persberichten van Aa en Maas kunt u ook volgen via twitter (http://twitter.com/aaenmaas) en onze rss service (www.aaenmaas.nl/nieuwsservice).