Gemeente Leidschendam-Voorburg



* Nieuws 2011

Planning bijeenkomsten gemeenteraad rond de Voorjaarsnota

19 mei 2011- De gemeente Leidschendam-Voorburg moet in de komende jaren fors bezuinigen. Dat betekent dat de gemeenteraad keuzes zal moeten maken over de bezuinigingsvoorstellen die in de vorm van de Voorjaarsnota voor liggen. In aanloop naar de besluitvorming daarover op 28 juni zijn verschillende bijeenkomsten gepland.

24 en 31 mei - inwonersbijeenkomsten Voorjaarsnota en bezuinigingen De gemeenteraad gaat op 24 en 31 mei met inwoners en instellingen in gesprek over de voorgenomen bezuinigingen. Vooraf hebben inwoners en organisaties zich aangemeld om aan te geven hoe zij over de Voorjaarsnota en de bezuinigingen denken, maar ook of zij suggesties of alternatieven hebben. De uitkomsten van deze avonden leveren voor alle fracties in de gemeenteraad belangrijke achtergrondinformatie op die zij kunnen gebruiken in de besluitvorming over de bezuinigingen.

8 juni - gezamenlijke bijeenkomst commissieleden in Commissie Algemeen In een gezamenlijke bijeenkomst van raads- en commissieleden, in een Commissie Algemeen, wordt op 8 juni gesproken over de Voorjaarsnota. De bijdragen van de inwonersbijeenkomsten worden daarbij meegenomen. De bijeenkomst is openbaar. Er is geen mogelijkheid tot inspreken.

14 juni - Raadsvergadering Voorjaarsnota deel 1: Algemene Beschouwingen

De fracties spreken op 14 juni hun standpunten uit over de Voorjaarsnota via de Algemene Beschouwingen. De vergadering is openbaar. Tijdens de vergadering kan gebruik worden gemaakt van het spreekrecht.

28 juni - Raadsvergadering Voorjaarsnota deel 2 Slotdebat Op 28 juni vindt de besluitvorming plaats over de Voorjaarsnota. Dat betekent dat er stemmingen plaats vinden over de moties en amendementen en als laatste over het voorstel van het college tot vaststelling van de Voorjaarsnota

Voorjaarsnota bestaat dit jaar uit de uitkomsten van de kerntakendiscussie
De Voorjaarsnota 2011 bestaat vooral uit de uitkomsten van de kerntakendiscussie die door het college is gevoerd. Deze uitkomsten zijn opgenomen in het onderdeel kadernota. Daarnaast bestaat de Voorjaarsnota uit een onderdeel uitvoering lopende begroting, waarin de mee- en tegenvallers voor 2011 en hun doorwerking in de jaren erna en het voorlopige investeringsplan 2011-2015 zijn opgenomen. De voorjaarsnota vormt het kader voor het begrotingsproces en de begroting 2012 en de meerjarenraming 2013 - 2015.

In het coalitieakkoord Verantwoord is vastgelegd dat de gemeente in de periode tot 2018 een bedrag moet bezuinigen van EUR 25 miljoen. Hiervan is in de begroting 2010 al EUR 8 miljoen gerealiseerd. In de kerntakendiscussie zijn mogelijke bezuinigingen gevonden voor een bedrag van in totaal EUR 15 miljoen. Aangezien hiermee het totaal van de resterende EUR 17 miljoen niet geheel is gehaald, heeft dit als consequentie dat voor nieuw beleid (dat was geraamd op EUR 3 miljoen) nu nog EUR 1 miljoen beschikbaar is.

Meer informatie over de Voorjaarsnota 2011