Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 20 mei 2011

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering keurt de vervanging goed van twee plaatsvervangende leden in de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief de samenstelling van de technische werkcommissie Visserij binnen de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij. In het te wijzigen besluit worden de middenveldorganisaties vermeld die vertegenwoordigers voordragen voor de technische werkcommissie Visserij. Er wordt tevens bepaald hoeveel vertegenwoordigers deze organisaties kunnen voordragen. Door de overname van de activiteiten in Oostende door de Zeebrugse Visveiling nv moet het besluit dan ook worden aangepast. Er wordt nu voorzien in de voordracht van twee vertegenwoordigers door de Vlaamse Visveiling nv.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten en Servië. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten en minister Hilde Crevits
Via-Invest Vlaanderen is opgericht door PMV en het Vlaams Gewest om in opdracht van de Vlaamse Regering op de meest optimale wijze publiek-private samenwerkingsprojecten te realiseren in het domein van openbare werken. De Vlaamse Regering keurt een kapitaalverhoging voor Via-invest goed van 40 miljoen euro, waarvan 25% wordt volstort. Dit bedrag zal voor 49% rechtstreeks worden ingebracht en voor 51% via PMV.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering wil de regeling voor personeelsmobiliteit uitbreiden. In dit kader beslist ze, na advies van de Vlaamse adviesraad voor Bestuurszaken en van de Raad van State, definitief de externe personeelsmobiliteit te regelen tussen bepaalde lokale en provinciale overheden onderling en tussen bepaalde lokale en provinciale overheden en de diensten van de Vlaamse overheid onderling.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de verkoop van een deel van een perceel grond op de Oude Vismijnsite in Brugge aan de stad Brugge.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois Begin juni 2001 keurde de Vlaamse Regering de omzendbrief goed over het gebruik van elektronische middelen voor de indiening en ontvangst van kandidaatstellingen en offertes bij overheidsopdrachten. Ze machtigde de bevoegde minister om e-tendering uit te rollen in de Vlaamse overheid en stond het gebruik van elektronische middelen voor de indiening van kandidaatstellingen en offertes bij overheidsopdrachten toe vanaf 1 september 2010. Nu neemt de regering akte van de evaluatie van het e-procurementprogramma en verleent haar goedkeuring aan een aantal bijsturingen. Ze beslist e-tendering verplicht op te leggen vanaf 1 januari 2012.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering draagt 8 personen voor als vertegenwoordigers van de A-aandeelhouder in de Raad van Bestuur van Jobpunt Vlaanderen. Ze draagt Erik Portugaels voor als voorzitter.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De realisatie van een nieuw jeugdhostel in de Ezelstraat in Brugge en een nieuw jeugdhostel in de Langestraat in Oostende is een onderdeel van de 'inhaalbeweging jeugdverblijfsinfrastructuur', zoals goedgekeurd door de Vlaamse Regering in 2010. De Vlaamse Regering keurt nu de bestekken goed voor beide DBF-projecten.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Schelderadarketen (SRK) is een gezamenlijk Vlaams-Nederlands systeem om de scheepvaart te begeleiden langsheen de Schelde en de Vlaamse kust. De Vlaamse Regering beslist nu om het dienstencontract 'Beheer & Onderhoud aan de Schelderadarketen/MRCC' voor perceel P en perceel Q te gunnen en gelast de bevoegde minister voor Mobiliteit en Openbare Werken om een nieuwe overeenkomst te sluiten voor het uitvoeren ervan.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche Om de bewaking van de woonkwaliteit in Vlaanderen te optimaliseren, zijn wijzigingen aangebracht in het Kamerdecreet, het Heffingsdecreet en in de Vlaamse Wooncode. Hierdoor moeten ook de bestaande uitvoeringsbesluiten rond kwaliteitsbewaking worden aangepast, zodat ze aansluiten bij de nieuwe decretale regeling. Zo moeten de verwijzingen naar de aangepaste decreetsbepalingen aangepast en gecorrigeerd worden, moeten er inhoudelijke vernieuwingen komen en aangepaste procedures. De Vlaamse Regering keurt daarom nu, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed dat diverse besluiten rond kwaliteitsbewaking wijzigt.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche De Europese Richtlijn over energieprestaties van gebouwen is omgezet in Vlaamse regelgeving via het Energieprestatiedecreet en het uitvoeringsbesluit met de EPB-eisen. Het decreet bepaalt dat de Vlaamse Regering om de twee jaar de berekeningsmethode van de energieprestaties van gebouwen, de procedures, de EPB-eisen en de administratieve lasten van de regelgeving evalueert en indien nodig aanpast. De Vlaamse Regering hecht nu, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan de wijziging aan het besluit met de algemene bepalingen over het energiebeleid.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit dat het Vlaams Reglement vaststelt voor de beroepsmogelijkheden in het kader van milieuvergunningen. De wijziging beoogt de bevoegdheid van overheidsinstanties om beroep in te stellen tegen beslissingen over vergunningsaanvragen in eerste aanleg genomen door het college van burgemeester en schepenen of door de deputatie, toe te wijzen aan de leidend ambtenaar van de overheidsinstantie. In de meeste gevallen gaat het dan over de secretaris-generaal (bij departementen) of de administrateur-generaal (bij agentschappen). Over dit besluit wordt het advies gevraagd van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege en minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering wijzigt principieel het decreet van 28 juni 1985 over de milieuvergunning en de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening over de beroepsmogelijkheden. Bedoeling is om de bevoegdheid van overheidsinstanties om beroep in te stellen tegen beslissingen van een politieke overheid, toe te wijzen aan de leidend ambtenaar van de overheidsinstantie. In de meeste gevallen gaat het dan over de secretaris-generaal (bij departementen) of de administrateur-generaal (bij agentschappen). Over het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed en van de MiNa-raad, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering kent 360.000 euro subsidie toe aan de vzw Wielerclub Eddy Merckxvrienden in Waregem als tussenkomst in de werkingskosten van de wielerploeg Topsport Vlaanderen-Mercator voor het jaar 2011.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Specifiek regionaal bedrijventerrein transport, distributie en logistieke zone Westrode' in Meise en Londerzeel. Over dit besluit wordt het advies gevraagd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering kent voor het begrotingsjaar 2011 een werkingssubsidie toe van maximaal 217.000 euro aan de vzw Brussels Nederlandstalig Comité voor Tewerkstelling en Opleiding (BNCTO) in Brussel. De functie van het BNCTO is te vergelijken met die van een Regionaal Economisch en Sociaal Overlegcomité (RESOC) en een Sociaal-Economische Raad van de Regio (SERR) in Vlaanderen. Het is een instrument om de arbeidsmarkt te sturen met tewerkstellings- en opleidingsmaatregelen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief een artikel van het besluit over stedenbouwkundige attesten, projectvergaderingen en stedenbouwkundige inlichtingen. De wijziging beoogt de projectvergaderingen, ingevoerd met de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, ook mogelijk te maken voor kleinere maar complexe projecten. Het toepassingsgebied wordt daarvoor uitgebreid naar projecten waarover meerdere adviezen nodig zijn.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na advies van de de SAR Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet tot wijziging van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en van het oprichtingsdecreet van de SAR Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed (SARO). De Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening wordt opgeheven. De taken worden overgenomen door enerzijds de SARO en anderzijds het departement RWO. De taakomschrijving van de SARO wordt bijgesteld om erover te waken dat enkel strategische beleidsaangelegenheden aan deze raad worden voorgelegd. De meer technische aangelegenheden zullen binnen de administratie worden voorbereid. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na advies van de strategische adviesraad Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet tot wijziging van diverse bepalingen van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO). De wijziging beoogt de VCRO op vier punten te wijzigen of te verduidelijken, namelijk voor de bevoegdheid voor het verlenen van de onteigeningsmachtiging bij gelijktijdige opmaak van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan en het onteigeningsplan; voor de taakverdeling bij het behandelen van de planologische attesten; voor de beroepstermijn bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen en voor het verlenen van milieuvergunningen voor zonevreemde inrichtingen. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.