FloraHolland


Ondernemers Class: sierteeltsector in beweging

FLORAHOLLAND, 20 mei 2011 (persbericht) - `Nederland is en blijft de logistieke draaischijf' was een van de uitspraken tijdens de FloraHolland Ondernemers Class, die deze week werd gehouden bij Draf- en renbaan Duindigt in Wassenaar. Het thema van deze editie van de Ondernemers Class, speciaal georganiseerd voor directeuren van kwekers- en handelsbedrijven was `Duurzaam door innovatie in de keten en de logistiek'.
Nederland heeft een unieke positie heeft binnen Europa, met zowel een scheepshaven als een luchthaven. Daardoor is ons land hét logistieke centrum van Europa, ook voor de sierteeltsector, concludeerden sprekers en deelnemers tijdens de afsluitende discussie.

Twee sprekers waren aanwezig om een toelichting op het onderwerp te geven. Michaël Wilde, marketingmanager van Eosta B.V., marktleider in biologische groente en fruit en overall winnaar van de AGF innovatieprijs 2011 in de categorie Bedrijfsstrategie, was de eerste. Hij ging in op de toenemende vraag naar duurzaamheid. "De bewuste consument is in opmars. Produceren met respect voor de natuur is belangrijk. De omzet van biologische producten is de laatste tijd flink gestegen. Dit komt onder andere doordat andere verkoopkanalen geïnteresseerd zijn in de afzet van verantwoord geteelde producten", zei hij. `Duurzaamheid wordt vergroot door samenwerking' was het motto van zijn verhaal.

Kees Verweij van Buck Consultants bevestigde dat: "Ook in de agrologistiek is samenwerken het motto om te innoveren. De verandering van logistiek ketendenken naar logistiek netwerken zorgt voor een omslag in de logistiek. De verschillende transportmogelijkheden moeten worden afgewogen om maximale voordelen te kunnen behalen. Dit kan zelfs betekenen dat er meerdere vormen van vervoer gecombineerd moeten worden om efficiënt te werken. LZV (Langere en Zwaardere Vrachtwagencombinaties) worden definitief toegestaan op de Nederlandse wegen. Dit type vrachtwagen blijkt zuiniger en dus goedkoper en schoner dan gewone vrachtwagens. Duurzaam vervoer dus! De sector is zeker in beweging!"