Interprovinciaal Overleg (IPO)

Provincies aan zet voor snellere procedures voor duurzame energieprojecten (SDE+)

20 mei 2011

De nieuwe subsidieregeling voor duurzame energie (SDE+) is erop gericht om meters te maken. De schotten tussen de technieken hebben plaatsgemaakt voor concurrentie tussen verschillende vormen van duurzame energie. Wie als eerste indient heeft meer zekerheid over de toekenning van subsidie, wie later de aanvraag indient krijgt meer per kWh, maar loopt kans dat de pot leeg is.

Tijdens het Algemeen Overleg over de Subsidie Regeling Duurzame Energie plus (SDE+) waren de kamerleden positief, met kritische vragen aan Minister Verhage over de rol van decentrale overheden. Het NIMBY effect zou vergunningsprocedures vertragen. Minister Verhage gaf aan vertrouwen te hebben in de betrokkenheid en de procedures van gemeenten en provincies in de GreenDeal.

Ook decentrale vergisters worden niet specifiek gestimuleerd. Minister Verhage is van mening dat met kleinschalige initiatieven Europese doelen van 14% hernieuwbare energie in 2020 niet haalbaar zijn. Wel valt er onder de SDE+ een vrije categorie voor subsidie voor kleinschalige initiatieven.

In de nieuwe regeling komt groengas alleen voor subsidie in aanmerking voor de productie van elektriciteit via een WWK of injectering in het net. Vanaf 2012 worden alle groengas routes gestimuleerd, inclusief eigen gebruik.

De heer Samson (PvdA) noemde de discussie over de SDE+ een jaarlijks terugkerend toneelstuk voor de bewindspersoon en kamerleden. Elk jaar gaat het over een centje meer voor techniek a, en een centje meer voor techniek b, gestuurd door lobby uit de sector waar iedereen gelooft in zijn eigen succesvolle technologie. Dit creëert geen gezond investeringsklimaat. "We moeten elkaar vinden in iets wat we kunnen volhouden, misschien iets sneller dan de heer Leegte wil, en iets te langzaam naar mijn zin, maar laten we een systeem ontwerpen dat we tot 2020 vol kunnen houden. Dit kunnen we met het Infrafonds, dit moeten we ook voor duurzame energie regelen." Minister Verhage was het hiermee eens.

Men heeft grote verwachtingen van de GreenDeal en het energie transitie akkoord die samen met de SDE+ en het topsectoren beleid het duurzame energiebeleid in moeten vullen.

Tot aanpassingen van de SDE+ regeling heeft het debat niet geleid. Winst is dat de groengashubs nu ook voor subsidie in aanmerking komen, weliswaar ten koste van de individuele decentrale vergisters en kleinschalige zonne-energie.
Dossier:
Klimaat, Energie & Ruimte

Heeft u een vraag of op een opmerking over dit bericht? Neemt u dan contact op met de afdeling Communicatie: Communicatie@ipo.nl of 070 888 1294