UMC St Radboud


UMC St Radboud: voorlichting over huidkanker
17-05-2011

Bescherm je Huid Dag

Dermatologen uit het UMC St Radboud organiseren op 21 mei een voorlichtingsbijeenkomst over huidkanker, in het kader van de Nationale Bescherm Je Huid Dag ter voorkoming van huidkanker.

Dermatologen uit het UMC St Radboud organiseren op 21 mei een voorlichtingsbijeenkomst over huidkanker, in het kader van de Nationale Bescherm Je Huid Dag ter voorkoming van huidkanker.

Huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Maar liefst één op de zes Nederlanders krijgt huidkanker. In 2011 worden zo'n 60.000 huidtumoren vastgesteld. Er zijn drie soorten huidkanker: het basaalcelcarcinoom, het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom (de meest agressieve vorm). Het melanoom ontstaat meestal uit een moedervlek, maar soms ook spontaan uit pigmentcellen in een `gave' huid.

Dermatoloog Rianne Gerritsen: `Er zijn verschillende effectieve behandelingen, mits de tumor op tijd is ontdekt. Wel zien we steeds vaker patiënten met blijvende huidschade door de zon. Een groot deel van deze mensen ontwikkelt nieuwe tumoren en blijft daarom levenslang onder controle. Dit in tegenstelling tot zo'n tien jaar geleden, toen bij het grootste deel van de patiënten slechts eenmalig een huidtumor werd geconstateerd.'

Speciale spreekuren

In de zorg voor patiënten met huidkanker werken dermatologen in het UMC St Radboud nauw samen met aangezichts-, plastisch en oncologisch chirurgen, radiotherapeuten en medisch oncologen Er zijn onder meer speciale spreekuren voor mensen die een verhoogd risico lopen op huidkanker en mensen met specifieke tumoren. Alle mogelijke behandelingen zijn beschikbaar, zoals (Mohs micrografische) chirurgische ingrepen, fotodynamische therapie (PDT), cryotherapie of zalfbehandelingen.

Nationale Bescherm Je Huid Dag

Goede bescherming en het regelmatig zelf controleren van de huid kunnen veel verschil maken in de strijd tegen huidkanker. Omdat het veel mensen ontbreekt aan kennis over huidbescherming en controle, organiseren dermatologen in de maand mei landelijk de Nationale Bescherm Je Huid Dag ter voorkoming van huidkanker. Voor een overzicht van alle activiteiten, zie: www.beschermjehuid.com

Programma UMC St Radboud: 21 mei: 11.00 - 14.00 uur

UMC St Radboud/ Auditorium, route 296
Geert Grooteplein Noord 15, Nijmegen (gebouw recht tegenover de hoofdingang)

11.00 - 14.00 uur
Informatiestand

11.30 - 13.30 uur
Lezingen:

Dr. Rianne Gerritsen, dermatoloog
Basaalcelcarcinoom. plaveiselcelcarcinoom en preventie

Dr. Michelle van Rossum, dermatoloog
Melanoom

Dr. Marcel Pasch, dermatoloog
Basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en behandeling

Tijdens alle lezingen is er ruim tijd voor het stellen van vragen. Geïnteresseerden kunnen zonder aanmelding binnenlopen. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.