Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland


Vakbekwaamheid

Groepen

Luchtsurveillance

Brandweer en defensie oefenen samen natuurbrand dinsdag, 17 mei 2011 12:38

Op zaterdag 21 mei oefent de brandweer van de clusters Veluwe Noord, Veluwe West, EVA (Epe-Voorst-Apeldoorn) en het Artillerie Schietkamp (ASK, Defensie) een natuurbrand in de gemeente Epe. De oefening vindt plaats in de bossen rond Epe; bovendien wordt een deel van de camping de Jagerstee als onderdeel van de oefening tijdelijk geëvacueerd.

Wanneer de natuur het een tijd moet stellen met droogte, ligt brand al snel op de loer. Droogte op zich is niet uniek, maar bij brand wel een extra complicerende factor voor de brandweer. Natuurgebieden zijn moeilijk toegankelijk en de snelheid waarmee een natuurbrand zich verspreidt maakt een goede inzetstrategie noodzakelijk. Goede samenwerking tussen verschillende partijen is dan essentieel om de natuurbrand effectief te kunnen bestrijden.

Snelle manier van waterinname
Het Water Inname Punt (W.I.P.) speelt een belangrijke rol bij de oefening. Dit is een nieuwe manier van waterinname voor blusvoertuigen, waardoor deze veel sneller gevuld kunnen worden en weer inzetbaar zijn; een unicum voor Nederland. Ook vorig jaar is al een paar keer met het W.I.P. geoefend, en recent is het ingezet bij een natuurbrand op Hoog Soeren. Als koosnaampje heeft het systeem dat gebruikt wordt, de `Bak van Tak' meegekregen, naar de ontwerper ervan. Het oefenen met dit waterwinpunt is al een uitdaging op zich, omdat er op enig moment meer dan 20 blusvoertuigen op de weg zullen zijn. Een strakke regie moet het dan mogelijk maken dat een blusvoertuig in vier minuten weer vol is en verder kan gaan met blussen. De slagkracht van de brandweer neemt hierdoor enorm toe.