Gemeente Doetinchem

Het Lookwartier bruist op zaterdag 21 mei!

Persbericht, 19 mei 2011

Doetinchem heeft er met het Lookwartier een nieuwe woonwijk bij. Een gevarieerde en bijzondere wijk grenzend aan de binnenstad. De eerste woningen zijn inmiddels bewoond. Het bijzondere kunstwerk in parkeergarage Het Loo is af. En de nieuw aangelegde Ruimzichtlaan kan open. Een mooi moment om bij stil te staan. Op zaterdag 21 mei aanstaande bruist daarom het Lookwartier.

Tussen 13.00 en 16.00 uur vindt er in de wijk een gevarieerd programma plaats. De gehele middag kunnen geïnteresseerden de nieuwe wijk beleven. Te beginnen met de onthulling van De zakheilige van Doetinchem en eindigend met de spetterende openstelling van de Ruimzichtlaan. In de tussentijd kunnen bezoekers in een kraan het Lookwartier vanuit de lucht bekijken, deelnemen aan diverse workshops, genieten van acts en informatie inwinnen over het wonen in het Lookwartier.

Onthulling van De zakheilige van Doetinchem
Om 13.30 uur onthult de Gelderse gedeputeerde Annemieke Traag het kunstwerk De zakheilige van Doetinchem. De afgelopen maanden heeft kunstenaar Cornel Bierens samen met twee assistenten hard gewerkt aan de realisatie van het kunstwerk in het atrium van parkeergarage Het Loo.
Een beeldje van 1 bij 3 cm staat centraal in het kunstwerk. De 19de-eeuwse zakheilige is gevonden bij opgravingen ter plaatse vóór de bouw van de garage begon. De heilige werd in de zak meegedragen als een afweermiddel tegen ziekte, gevaar en andere spoken. Het beeldje is te bewonderen in een speciaal ontworpen reliekschrijn. En bovendien in de vorm van een levensgrote kopie. Deze is samengesteld uit andere archeologische vondsten (scherven) uit Doetinchem en omgeving.

Ervaar het Lookwartier actief
Op de hoek van de Ruimzichtlaan/ Koperen Kees kunnen bezoekers het Lookwartier op hoogte beleven in de kraan van Goldewijk. Productiehuis Buitengewoon is deze middag aanwezig met hun circussschool. In de Koperen Kees doen zij iedereen versteld staan van hun circuskunsten. En er mag natuurlijk worden meegedaan. Breakdancegroep Come correct verzorgt op het plein van de De Haven spetterende demonstraties en workshops. Voor wie de parkeergarage van een andere kant wil zien, is er een rondleiding door de architect.

Ontspan in het Lookwartier
In het bruisende Lookwartier is er ook ruimte om te ontspannen. In de tuin van Hotel Villa Ruimzicht worden yogalessen gegeven. Wie van muziek houdt kan terecht in de Koperen Kees 56 waar studenten van het conservatorium huiskamerconcerten verzorgen. Ook op het voorplein bij Amphion kunt u muzikaal genieten van optredens van Nina June, door NRC beschreven als `de Nederlandse Dusty Springfield'.

Opening Ruimzichtlaan
Er is de afgelopen tijd hard gewerkt aan de aanleg van de nieuwe Ruimzichtlaan. Het is een prachtige, statige laan die een belangrijke verkeersader vormt voor het centrum van Doetinchem. Om 15.30 uur wordt de Ruimzichtlaan officieel geopend door middel van een spectaculaire modeshow. De show start op de hoek Frielinkstraat/Ruimzichtlaan. De Ruimzichtlaan is in beide richtingen open voor verkeer vanaf zaterdag 21 mei 17.00 uur.

Gratis parkeren in parkeergarage Het Loo
Zaterdag 21 mei kan er van 7.00 tot 18.00 uur gratis worden geparkeerd in de parkeergarage. Deze parkeergarage is een bijzonder object. Het is niet voor niets door het toonaangevende vakblad Stedebouw & Architectuur uitgeroepen tot de op twee na beste parkeergarage van Nederland. Uit het juryrapport: "Een prachtige inpassing van een fraai vorm gegeven en ruime parkeergarage onder een woningcomplex, naast het stadstheater en aan de rand van het centrum, met als blikvanger de centraal gelegen voetgangerszone die als een soort magneet de voetgangers naar de uitgang begeleidt."

Partijen
Bruisend Lookwartier wordt georganiseerd door de gemeente Doetinchem in samenwerking met De Gruitpoort, Schouwburg Amphion, Sité Woondiensten, Zozijn, CBS De Haven, Graafschap College, Muziekschool Oost-Gelderland, Hotel Villa Ruimzicht, IJsboerderij 't Kempke, JT Bioscoop Cinecity, Goldewijk en Achmea Health Center.

Download voor een overzicht van het middagprogramma de informatieflyer of de special.