Ingezonden persbericht


Een bijzonder project op een prachtige locatie
Open dag bij woon-werkgemeenschap Dijkgatshoeve

De gloednieuwe woon- en werkgemeenschap Dijkgatshoeve in Wieringerwerf houdt aanstaande zaterdag 21 mei een open dag. Iedereen die wil komen kijken, is van harte welkom op Noorderdijkweg 24 van 14.00 uur tot 17.00 uur. "De gloednieuwe zorgboerderij is een van de meest bijzondere zorgprojecten die Bouwcompagnie tot nu toe heeft gerealiseerd", aldus projectleider Hellen Leijen van Bouwcompagnie. "Ik raad iedereen aan een kijkje te nemen."

Dijkgatshoeve is een gezamenlijk project van Bouwcompagnie (de ontwikkelafdeling van Wooncompagnie), de zorginstelling Scorlewald, de overkoepelende Raphaëlstichting waaronder Scorlewald valt en Staatsbosbeheer. De zorgboerderij ligt aan de IJsselmeerdijk in een prachtig natuurgebied van maar liefst 80 hectare van Staatsbosbeheer. Deze laatste verzorgt rondwandelingen tijdens de open dag.

Woon-en werkgemeenschap
De gloednieuwe zorgboerderij is opgetrokken in de stijl en op de plek van de voormalige graanschuur. De boerderij telt zestien wooneenheden voor mensen met een verstandelijke beperking die 24 uurs zorg nodig hebben. Verder komen er negen appartementen voor mensen met een psychosociale hulpvraag. Alle 25 bewoners gaan wonen en werken op de biologisch-dynamische boerderij.

Wooncompagnie als maatschappelijk ondernemer
Hellen Leijen benadrukt dat Wooncompagnie het maatschappelijk ondernemen en duurzaam investeren hoog in het vaandel heeft staan. "Daar is het realiseren van deze woon- en werkgemeenschap door Bouwcompagnie een treffend voorbeeld van. We besteden speciale en gespecialiseerde aandacht aan kwetsbare groepen in de samenleving in samenwerking met andere maatschappelijke partners zoals bijvoorbeeld de Raphaëlstichting. Voor hen realiseren we momenteel ook kinderdagcentrum De Appelboom op Midgard in Tuitjenhorn."

Uitdagend project
Ze noemt Dijkgatshoeve een zorgboerderij die in meerdere opzichten bijzonder is. "Voor ons is de Raphaëlstichting een klant met bijzondere wensen. Dat heeft onder andere te maken met de zorg die wordt geleverd en de apparatuur die daarvoor nodig is. We moeten aparte voorzieningen treffen voor onder andere de benodigde installaties voor de veehouderij en de kaas-en kwarkmakerij dit maakt het tot een uitdagend project."

Energieneutraal
Bovendien is Dijkgatshoeve energieneutraal. De zorgboerderij is uitgerust met een duurzame energie-installatie met Warmte-koude opslag (WKO) en warmtepompen. Verder zijn er zonnecollectoren, een computergestuurde houtkachel en zonnepanelen. "Hiermee voorziet de Dijkgatshoeve in zijn eigen energiebehoefte en uiteindelijk zal het ook stroom terug leveren aan het elektriciteitsnet."

Kaas, kwark en ijs
De boerderij heeft verschillende werkgebieden waar de 25 bewoners aan de slag kunnen. Zo moet het vee worden verzorgd en de natuur worden beheerd. Daarnaast is er een groentetuin gepland en krijgt de boerderij een eigen kaas- en kwarkmakerij om de melk te verwerken. Ook komt er een winkeltje waar boerderijproducten worden verkocht. Bezoekers van het natuurgebied zijn in de toekomst van harte welkom in de theeschenkerij waar thee, koffie, lekkers en zelfgemaakte ijsjes worden verkocht.