Waterschap Aa en Maas

spuisluis Crèvecoeur

Waterschap Aa en Maas onthult geheimen spuisluis Crèvecoeur

De ingrijpend gerenoveerde spuisluis Crèvecoeur staat zondag 22 mei van 10.00 tot 16.00 uur open voor publiek. De open dag valt samen met een reeks andere activiteiten van waterschap Aa en Maas. Zo wordt begonnen met de aanleg van een vispassage, worden bezoekers van `De Grote Groene Deltadag' in natuurgebied De Moerputten geïnformeerd over het project HoWaBo en kunnen volwassenen en kinderen een bezoekje brengen aan wilde paarden.

Deze spuisluis verzorgt met vier grote stuwen het peil van de Dieze en de afvoer van de rivieren de Aa en de Dommel. Als het Maaspeil hoger is dan de waterstand in de Dieze, stopt het spuien en wordt het water helemaal via het Drongelens Kanaal bij Waalwijk op de Maas geloosd. De sluis is van groot belang voor het waterpeil van heel Oost-Brabant - dat bleef afgelopen winter twee keer bij hoog water.

Vier grote kantelkleppen, met een gewicht van twaalf ton per stuk, zijn in de periode van februari tot en met oktober ingrijpend gerenoveerd. De kleppen zijn om beurten gedemonteerd, op transport gesteld en opgeknapt. Daarbij is onder meer het hydraulisch systeem vervangen. De totale kosten van de renovatie bedragen ongeveer EUR 800.000. Dankzij de renovatie kan de sluis naar verwachting weer twintig jaar mee.

Tijdens de open dag kunnen bezoekers een kijkje nemen in het hart van de spuisluis. Medewerkers van het waterschap zijn aanwezig om bezoekers te informeren. De open dag valt samen met de start van de werkzaamheden van de vispassage bij de sluis. Om 11.00 uur zet Jan Keijzers, lid van het Dagelijks Bestuur van Aa en Maas, `de eerste spade in de grond'. De vispassage wordt een stelsel van kleine trapjes in het water. Ze zorgen er voor dat vissen en bevers vanuit de Maas de Dieze in kunnen zwemmen

Behalve de open dag van de spuisluis en de start van de aanleg van de vispassage staat op 22 mei ook een reeks activiteiten in natuurgebieden in en rond 's-Hertogenbosch op het programma. Deze natuurgebieden vormen samen De Groene Delta. Waterschap Aa en Maas is één van de organisaties die meewerken aan De Groene Delta en daarmee aan de activiteiten van die dag. Zo wordt aan de rand van het natuurgebied De Moerputten door het waterschap informatie gegeven over het bergen van water in tijden van hoog water. Verder zijn er activiteiten in de Diezemonding, ten zuiden van de spuisluis, de Hooge Heide, de Maasuiterwaarden en het Meer van Engelen.