Provincie Overijssel

Eerste Kamerverkiezingen in Overijssel

17 mei 2011

Op maandag 23 mei zijn de Eerste Kamerverkiezingen. Leden van Provinciale Staten kiezen op deze dag de leden van de Eerste Kamer.

Het beloven spannende verkiezingen te worden. Haalt de coalitie in de Tweede Kamer ook een meerderheid in de Eerste Kamer of niet? Het zal erom spannen op 23 mei.

De verkiezingen vinden plaats tijdens een openbare vergadering van Provinciale Staten. Iedereen kan de vergadering en de uitslag volgen. Dat kan vanaf de publieke tribune in de Statenzaal, maar natuurlijk ook via de webcast.
De verkiezingen vinden in alle provincies tegelijkertijd plaats, namelijk om 15.00 uur.

Hoe gaan de verkiezingen in zijn werk?

De Commissaris van de Koningin is de voorzitter van het stembureau. Zij roept de leden van Provinciale Staten één voor één naar voren en geeft hen een stembiljet. Nadat het Statenlid het stembiljet in het stemhokje heeft ingevuld, overhandigt hij hem weer aan de Commissaris. Zij deponeert alle stembiljetten in een afgesloten stembus.

Het tellen van de stemmen

Als alle leden van Provinciale Staten hun stem hebben uitgebracht, opent de Commissaris van de Koningin de stembus. Vervolgens neemt zij plaats in het midden van de Statenzaal, samen met de fractievoorzitters van de drie grootste partijen. Zij vormen samen het stembureau. De Commissaris opent de stembiljetten en leest ze hardop voor. De overige leden van het stembureau tellen de stemmen en controleren de stembiljetten.

En dan?

Als alle stemmen geteld en gecontroleerd zijn, wordt er proces verbaal opgemaakt. Vervolgens gaan alle stembiljetten, met het procesverbaal in een verzegelde envelop. Deze envelop wordt direct per auto naar Den Haag gebracht, waar alle uitslagen van de twaalf provincies verzameld worden.

Wie zijn er verkiesbaar?

Dat staat op de kieslijst voor de Eerste Kamer verkiezingen.

Na afloop van de verkiezingen

Na de Eerste Kamer verkiezingen vergaderen Provinciale Staten gewoon verder, want het is tevens een reguliere Statenvergadering. Op de agenda staat onder andere de benoeming van de nieuwe gedeputeerde en het jaarverslag 2010.

Meer informatie

Wil je meer weten over de Eerste Kamerverkiezingen? Neem dan contact op met de Statengriffie via statengriffie@overijssel.nl of 038 499 8780