Universiteit Leiden

Wetenschap volgzaam en eenzijdig bij kwesties rond migranten

In de media en de politiek worden kwesties rond immigranten vaak gebagatelliseerd of juist geproblematiseerd, stelt migratiehistoricus prof.dr. Marlou Schrover. En de wetenschap gaat daarin mee. Dat moet anders. Oratie op 23 mei. Â

Functie

Prof.dr. Marlou Schrover: 'Onderzoek naar gender en migratie gaat teveel over vrouwen.'

Prof.dr. Marlou Schrover: 'Onderzoek naar gender en migratie gaat teveel over vrouwen.'

Zowel het bagatelliseren als het problematiseren heeft een functie, stelt Schrover. Bagatelliseren gebeurt vanuit de onwil te erkennen dat er een probleem is, zodat er ook niets opgelost hoeft te worden; het probleem wordt afgeschoven. Problematiseren gebeurt juist vanuit de behoefte aan interveniëren. Het lot van vrouwen of meisjes vormt een belangrijke rechtvaardiging voor interventie. Kwesties waarin schuld of oplossing bij de Nederlandse samenleving zouden kunnen worden gezocht, worden gebagatelliseerd. Zaken waarbij de verantwoordelijkheid bij een migrantengroep kan worden gelegd, worden juist geproblematiseerd.

Bagatelliseren

Schrover beschrijft in haar oratie uitvoerig een aantal voorbeelden. Zo is in Nederland altijd ontkend dat er rassenrellen plaatsvonden - een geval van bagatellisering terwijl er moeiteloos vele voorbeelden zijn op te sommen. In 1958 waren er rellen tussen Nederlandse en Indische jongens, in 1961 tussen Spaanse en Italiaanse gastarbeiders en nozems, in 1972 en 1983 tussen Molukse en Nederlandse jongeren, in 1993 tussen Turken, Antilianen en Surinamers en in 2005 tussen Turken en Londsdalers. En dit is nog maar een kleine greep. Terwijl buitenlandse kranten schreven over âde rassenrellen in Nederlandâ, weigerden de binnenlandse pers en politiek het woord in de mond te nemen: niks aan de hand, incidenten met aanleidingen die niets met ras te maken hadden. Maatregelen nemen was dan ook niet nodig. Ook de wetenschap liet het onderwerp merendeels liggen.

Problematiseren

Terwijl bij zaken die door pers en politiek werden gebagatelliseerd ook de wetenschappelijke belangstelling gering was, stonden de onderwerpen die door pers en politiek waren geproblematiseerd ook wetenschappelijk sterk in de belangstelling. Een voorbeeld is âeerwraakâ: moord in een Nederlandse familie is een crime passionnel, gebeurt het in een Turkse familie, dan wordt sinds begin jaren tachtig geschreven over âeerwraakâ. Zo kwam eerwraak op de politieke agenda. Eerwraak kreeg de naam een probleem te zijn in de Turks-Nederlandse gemeenschap, terwijl niemand wist hoe vaak het eigenlijk voorkwam. Eenzelfde onduidelijkheid was er in kwesties als de afhankelijke verblijfsstatus van buitenlandse vrouwen, het besnijden van meisjes, loverboys en, nu actueel, vrouwenhandel. Dat wetenschappers vaak concluderen dat het probleem wordt overtrokken, heeft weinig gevolgen voor het debat in pers en politiek.

Analyse en doorbreking van eenzijdigheid

Schrover: âOnderzoek naar gender en migratie gaat teveel over vrouwen (en niet over verschillen tussen mannen en vrouwen), legt nauwelijks verband met klasse en etniciteit en heeft een sterk slachtofferachtige insteek met eindeloze studies over een zeer beperkt aantal onderwerpen. Mijn toekomstige onderzoek richt zich enerzijds op de analyse van de functionaliteit van problematisering en bagatellisering in het publieke en politieke debat en anderzijds op de doorbreking van de eenzijdigheid in het wetenschappelijke debat.â

Oratie

Maandag 23 mei, 16.15 uur
Oratie van prof.dr. Marlou Schrover: Om de meisjes, voor de meisjesâ Academiegebouw, Rapenburg 73

Links


* Prof.dr. Marlou Schrover

* Leiden Institute for History

* Profileringsgebied