RTL Group

Van dure parkeerplaatsen naar landbouwgrond

Welke gevolgen heeft de uitputting van goedkope olievoorraden voor onze welvaart en de economie? Die vraag staat centraal in de vierdelige serie Afrekenen met olie van RTL Z. Daarin gaat beurscommentator Hans de Geus in gesprek met verschillende deskundigen op het gebied van olie, energievoorziening en economie.

In de eerste aflevering, te zien op maandag 23 mei bij RTL Z, is te gast de Canadese econoom Jeff Rubin. Hij is de auteur van het boek Why your world is about to get a lot smaller, waarin hij beschrijft welke rol (goedkope) olie heeft gespeeld in de globalisering van onze economie. Rubin stelt in zijn gesprek met De Geus onder meer dat er te weinig goedkope olie over is om economisch nog flink te kunnen groeien. Duurdere energie houdt in dat afstand weer geld gaat kosten, vooral in de vorm van hogere transportkosten.

Hij geeft het voorbeeld van zalm, dat wordt gevangen in Noorwegen, verscheept naar China om te worden gefileerd en vervolgens weer terug komt naar Europa en Noord-Amerika om te worden geconsumeerd. Hierdoor is de energie die nodig is om een verse zalmfilet op je bord te krijgen, een veelvoud van de voedingswaarde. Dat is met opraken van goedkope olie niet langer haalbaar. Dit alles betekent dat we dichter bij onze voedselbronnen moeten gaan wonen. Rubin schetst een beeld waarin dure parkeerplaatsen en bedrijventerreinen binnenkort moeten worden omgezet in landbouwgrond. De productie, van voeding maar ook van allerlei andere goederen, moet weer terugkomen naar de Westerse landen, dichter bij de uiteindelijke afnemers.

Interviewer Hans de Geus over de serie: Wij zijn enorm rijk geworden dankzij goedkope olie. Het overgrote deel van de welvaartsgroei van de afgelopen dertig jaar is eraan te danken. Maar die goedkope olie raakt op en dat heeft niet alleen gevolgen voor onze energievoorziening, maar ook voor onze economie en welvaart. Welke gevolgen dat zijn, probeer ik op een rijtje te zetten in deze serie interviews.

Uitzending RTL Z: Afrekenen met olie, aflevering 1, maandag 23 mei, 14.20 uur. (Herhalingen op dinsdag 24 mei om 16.20 uur, woensdag 25 mei 9.20 uur, donderdag 26 mei 11.20 uur, vrijdag 27 mei 12.20 uur)
---

Noot aan de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mark Wassenaar, op 035 671 8933 of via mark.wassenaar@rtl.nl.