Provincie Noord-Holland

Provinciale Staten kiezen leden Eerste Kamer

19 mei 2011 -

Maandag 23 mei, 15.00 uur. Het is het wettelijk bepaalde tijdstip voor de start van de verkiezingen 2011 voor de leden van de Eerste Kamer der Staten Generaal.

De voorzitter van Provinciale Staten van Noord-Holland, commissaris van de Koningin Johan Remkes, geeft op 23 mei om 15.00 uur het startsein voor de verkiezingen 2011 voor de leden van de Eerste Kamer der Staten Generaal. Het tijdstip is wettelijk bepaald, dus mét hem geven zijn collega's in de overige 11 provincies op hetzelfde moment eenzelfde teken.

Stemmen
In groepjes van 2 krijgen de aanwezige Statenleden maandagmiddag hun stembiljet uitgereikt door de Statengriffier. Daarmee brengen zij in de 2 stemhokjes die in de Statenzaal staan opgesteld hun stem uit. Na afloop neemt de Statengriffier hun stemformulier weer in.

Als vastgesteld is dat alle aanwezige Statenleden hun stembiljet hebben ingeleverd, gaat de commissie van stemopneming aan de slag. De commissie bestaat uit 3 Statenleden met commissaris Remkes als voorzitter. De voorzitter leest na afloop van de werkzaamheden van de commissie de uitslag voor. Daarna worden de stembiljetten in een envelop gedeponeerd. Personeel van de Statengriffie brengt vervolgens deze - verzegelde - envelop met het proces-verbaal van de uitslag naar het Centraal Stembureau in Den Haag. Hier worden de uitslagen uit de 12 provincies bij elkaar gebracht.

Bij de bepaling van de einduitslag wordt aan de stemmen uit de dichtbevolkte provincies - waaronder Noord-Holland - een groter gewicht toegekend dan de stemmen uit de dunbevolkte regio's.

Vergaderagenda
De Eerste Kamerverkiezing maakt overigens deel uit van een vergaderagenda met onderwerpen waarover de Staten in hun gebruikelijke openbare vergadering zullen debatteren. Zo komen achtereenvolgens aan de orde:

* installatie en beëdiging duocommissieleden
* vragenuur

* grenswijziging gemeenten Wijdemeren en Stichtse Vecht, tevens provinciale grenswijziging

* partiële herziening Structuurvisie NH 2040:
+ voordracht en ontwerpbesluit

+ nota van beantwoording

+ gewijzigde kaarten visie en verordening
+ verslag gedachtewisseling van 27-1-2011 met indieners van reacties

* verkiezing van de leden van de Eerste Kamer der Staten Generaal
* vaststellingsovereenkomst beëindiging project Wieringerrandmeer
* wijziging Reglement van Orde voor de Statencommissies betreffende het limiteren van het aantal duocommissieleden
* huisvesting in kantoorgebouw Dreef en bouw parkeergarage Dreef

Hier vindt u de volledige agenda + vergaderstukken.

De vergadering begint om 13.00 uur. U kunt de vergadering live bekijken. De internetverbinding gaat iets voor 13.00 uur de lucht in.
---