Gemeente Zwolle

Rioolrenovatie in particuliere tuinen aan de Walstraat

In opdracht van de gemeente Zwolle start aannemingsbedrijf Insituform maandag 23 mei 2011 met de rioolrenovatie in de tuinen van de woningen aan de Walstraat, tussen de Wolweverstraat en de Ter Pelkwijkstraat.

Er ligt onder de tuinen een zeer oud gemetseld riool dat vernieuwd moet worden. Het riool voldoet niet meer aan de geldende kwaliteitseisen en zorgt in de toekomst voor lozingsproblemen. Het werk wordt uitgevoerd door middel van de zogenoemde kousmethode. De werkzaamheden duren tot en met vrijdag 27 mei en kunnen tijdelijk stank veroorzaken.

De kousmethode zorgt ervoor dat er geen graafmachines in de tuinen nodig zijn en dat de uitvoeringsduur en daarmee de overlast sterk wordt gereduceerd. Nadeel van de kousmethode is dat er, afhankelijk van de weersgesteldheid, tijdelijk een onaangename geur kan vrijkomen. Deze geur wordt veroorzaakt door de chemische reactie in de kunsthars en kan vervelend zijn maar is niet schadelijk.

Ten behoeve van de voorbereidingen en de werkzaamheden wordt het gedeelte tussen de Wilhelminasingel en de Walstraat van donderdag 19 mei tot en met vrijdag 27 mei voor het gemotoriseerd verkeer afgesloten.

Unieke kousmethode


* Het principe hiervan is dat er een met kunsthars geïmpregneerde naadvilten-kous door middel van waterdruk in het bestaande riool gebracht wordt.

* Het water in de kous drukt de kous tegen de wand van het bestaande riool. Als de kous helemaal is ingebracht, zorgt het water ervoor dat de kous op zijn plek blijft. Dit water gaat de aannemer verwarmen om het hardingsproces van de hars te activeren.
* Wanneer de kous is uitgehard en het water is verwijderd, gaat men vanuit dit riool met een op afstand bestuurbare frees iedere huisaansluitingleiding aanboren om de verbinding met het riool te herstellen.

* De totale werkzaamheden nemen ongeveer vijf dagen in beslag.