Mooi Nederland postzegelserie 2011 compleet: Enschede

Persbericht van TNT Post

DEN HAAG, 23 MEI 2011 - Na de uitgifte van Almere, Eindhoven, Apeldoorn en Breda is nu Enschede aan de beurt voor een postzegelvel in de serie Mooi Nederland. Tevens verschijnt er tegelijk met Enschede een verzamelvel met postzegels van alle vijf de steden. Het postzegelvel Mooi Nederland Enschede bestaat uit een fotopanorama met stadsgezichten van Enschede, de grootste gemeente van de provincie Overijssel.

Het beeld op iedere postzegel is opgebouwd uit drie steeds groter wordende cirkels, met daarin respectievelijk een landkaart, het gezondheidscentrum De Eekenhof in de wijk Roombeek en een foto van de plek waar in 2000 de vuurwerkramp plaatsvond. Over elke postzegel heen, is een lijntekening geprojecteerd van het Nationaal Muziekkwartier, het in 2008 geopende muziek- en theatercentrum van de stad.

Het verzamelvel Mooi Nederland 2011 bestaat uit de vijf verschillende postzegels van de vijf steden die in de serie Mooi Nederland 2011 centraal staan: Almere, Eindhoven, Apeldoorn, Breda en Enschede tegen een achtergrond van autowegen en blauwe luchten met wolkenpartijen. Op elk van de vijf postzegels op het postzegelvel geven de beelden in drie elkaar overlappende cirkels een indruk van de desbetreffende stad. Ook over het hele postzegelvel heen zijn concentrische cirkels geprojecteerd die van het vel aflopen. Op de bovenste helft van het vel staan de onderliggende afstanden tussen de steden vermeld.

Kenmerkende elementen postzegel Almere: landkaart van de omgeving, woontoren Silverline van Claus en Kaan Architecten uit 2001, luchtfoto van het stadscentrum, lijntekening van de nieuwe bibliotheek die in 2010 werd geopend.

Kenmerkende elementen postzegel Eindhoven: landkaart van de omgeving, Vesteda Toren van architect Jo Coenen uit 2006, foto van het stadscentrum bij dreigend onweer, lijntekening van het Van Abbemuseum uit 1936, gerenoveerd in 2003 door architect Abel Cahen.

Kenmerkende elementen postzegel Apeldoorn: landkaart van de omgeving, woontorens aan Plantsoen Welgelegen van Rudy Uytenhaak uit 2000, luchtfoto van de tuin bij Paleis Het Loo, lijntekening van het front van Paleis Het Loo, dat in de 17e eeuw werd gebouwd door Jacobus Roman.

Kenmerkende elementen postzegel Breda: landkaart van de omgeving, gezicht op het koor van de Grote Kerk, een zes eeuwen oud laat-gotisch bouwwerk, luchtfoto van de stad, lijntekening van het Chassé Theater van architect Herman Hertzberger uit 1995.

Kenmerkende elementen postzegel Enschede: landkaart van de omgeving, foto van het gebouw De Eekenhof van Claus en Kaan Architecten uit 2008, foto van de plek van de vuurwerkramp, lijntekening van het Nationaal Muziekkwartier van Ector Hoogstad Architecten uit 2008.

Over de ontwerper en de postzegels
De serie Mooi Nederland 2011 is van de hand van grafisch vormgever Huug Schipper van Studio Tint: "In het verzamelvel heb ik de vijf verschillende postzegels samengebracht en ze een podium gegeven. De achtergrond geeft eigenlijk de verbindende elementen tussen al deze steden weer, namelijk de autowegen die ernaar toe lopen. Een andere relatie tussen de steden is hun onderlinge afstand. Deze heb ik in de vorm van een kleurenraadsel weergegeven. Elke postzegel heeft namelijk een andere kleur voor de waardeaanduiding 1 en je kunt de afstand tussen twee steden vinden door de twee bijbehorende kleuren op te zoeken en het getal ertussen af te lezen."

Huug Schipper is tevreden over het resultaat van de serie Mooi Nederland 2011. "Ik kan er met genoegen naar kijken. Dat geldt voor de gelaagdheid, de aanpak met de panorama's, de fraaie architectuur, de kunst in de openbare ruimte en alles wat een stad tot stad maakt."

De oplage is 85.000 velletjes (Enschede) en 490.000 velletjes (verzamelvel). De postzegels zijn vanaf 23 april 2011, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Collect Club in Groningen, online via www.collectclub.nl en bij de reguliere verkooppunten in de betreffende steden. De geldigheid van de postzegels voor de frankering is onbepaald.

Over TNT Post
TNT Post verwerkt dagelijks 15 miljoen poststukken (waarvan ruim 400.000 pakketten) met ruim 7,6 miljoen bestemmingen in Nederland. Het bedrijf distribueert daarnaast post in een aantal Europese landen. Van groeiend belang zijn diensten die elektronische data omzetten in fysieke post. TNT Post is in de eerste plaats actief op het gebied van post: collectie, sortering, transport en aflevering van brieven en pakketten. Daarnaast is de onderneming gespecialiseerd in data- en documentdiensten, direct mail, e-commerce en internationale post. TNT Post heeft zo'n 58.000 mensen in dienst in Nederland. De omzet van TNT Post in 2010 bedroeg 4.268 miljoen euro. TNT Post is onderdeel van TNT N.V. TNT is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderneming en heeft partnerschappen gevormd met het World Food Programme en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties om wereldwijd tegen honger en milieuvervuiling te strijden.




Razende Robot Reporter