Nieuw-Vlaamse Alliantie




N-VA wil identiteitsfraude in de ziekteverzekering aanpakken

klok 22 mei 2011

Momenteel zijn er 10.898.279 SIS-kaarten in de omloop. Sedert 2004 worden er jaarlijks gemiddeld 58.000 kaarten als verloren en 240.000 kaarten als gestolen aangegeven. En toch werden er sinds 2004 slechts 3 gevallen van misbruik gedetecteerd en bestraft door het Rijksinstituut voor ziekte en invaliditeitsverzekering. Slechts 1 dossier werd doorgestuurd met het oog op een strafrechtelijke vervolging. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx op een vraag van Senator dr. Elke Sleurs (N-VA). Sleurs roept haar collega's op om waakzaam te zijn. Alleen door het invoeren van systematische controles kan identiteitsfraude in onze ziekteverzekering vermeden worden.

Sinds 1996 kunnen personen die een sociale identiteitskaart misbruiken strafrechtelijk vervolgd worden. Maar uit de cijfers van senator Sleurs blijkt dat er allesbehalve systematisch gecontroleerd wordt op misbruik van SIS-kaarten. En dat valt te betreuren, zegt Sleurs, gynaecoloog bij het UZ Gent: "Als je deze gegevens bekijkt, kan het niet anders dan dat er in onze ziekteverzekering heel wat gefraudeerd wordt door het gebruik van valse identiteiten. En dergelijke identiteitsfraude kan levensgevaarlijk zijn. Want als verslagen en onderzoeksresultaten op een verkeerde naam worden geregistreerd, kan dit leiden tot verkeerde diagnoses. En ook om het medisch geheim te kunnen respecteren, zou een arts zich ervan moeten kunnen vergewissen dat hij de juiste persoon voor zich heeft. Mijn ogen zijn open gegaan toen een stagiair me voorstelde om haar zus op haar naam te laten opnemen en behandelen. Toen ben ik me in deze materie gaan verdiepen en bleek dat ook het RIZIV en de staatssecretaris voor de coördinatie van de strijd tegen sociale en fiscale fraude Devlies (cf. zijn actieplan) dit probleem onderschrijven, maar in de praktijk beweegt er weinig."

Identiteitscontroles zijn tegenwoordig algemeen aanvaard. Zo zal iedereen die een DVD gaat huren, zonder probleem zijn e-ID laten inlezen. Maar om één of andere reden wordt een identificatie bij de arts nog steeds als eerder ongepast beschouwd. Het is alleszins niet de gewoonte. In de eerstelijnszorg (huisarts, tandarts) wordt zelden of nooit aan de patiënt gevraagd zich te identificeren. Bij ziekenhuizen en ziekenfondsen gebeurt dit in principe wel. Maar het identificatiemiddel bij uitstek in de sociale zekerheid, m.n. de SIS-kaart, bevat geen foto van de houder en kan dus zonder veel moeite aan anderen doorgegeven worden.

Dat de SIS-kaart in 2013 in de elektronische identiteitskaart zal geïntegreerd worden, is alvast een goede zaak vindt Sleurs. Maar spijtig genoeg niet voldoende. "Dit sluit immers niet uit dat iemand zich op een rechtmatige wijze inschrijft met zijn of haar e-ID aan de balie van een ziekenhuis en nadien de inschrijvingsdocumenten doorgeeft aan een derde. Een praktijk die vandaag al vaak wordt toegepast", stelt Sleurs. "Ook de zorgverlener zou daarom op zijn beurt de identiteit van diegene die hij onderzoekt moeten kunnen verifiëren. Zeker met het oog op een correcte registratie van medische gegevens in de medische dossiers (wat gezien e-health steeds maar belangrijker wordt) en met het oog op het respecteren van de deontologie m.b.t. het medisch geheim, is dit eigenlijk onontbeerlijk. Het is niet mijn bedoeling om collega's of ziekenhuizen onnodig bijkomend te belasten. Maar we eisen zeer zware financiële inspanningen van onze bevolking om de ziekteverzekering te financieren (30 miljard EURO per jaar). Wel, dan zijn we ten aanzien van die bevolking ook verplicht om ervoor te zorgen dat elk misbruik van dit op solidariteit gebaseerde systeem bestreden wordt". Bijlage: application/pdf icon Antwoord_van_minister_van_Volksgezondheid_Laurette_Onkelinx.pdf

Auteur(s): Elke Sleurs, Senator Contactinfo:

Valerie Van Peel, Communicatieverantwoordelijke Senaatsfractie N-VA E-post: valerie vanpeel n-va be