Nieuw-Vlaamse Alliantie


Bestuur

Raad van State volgt argumentatie N-VA over quota in Raden van Bestuur

klok 21 mei 2011

Het advies van de Raad van State over het wetsvoorstel dat quota oplegt voor de aanwezigheid van vrouwen in de raden van bestuur van overheidsbedrijven en beursgenoteerde bedrijven, ligt volledig in de lijn van de bezwaren die de N-VA al sinds het begin van de discussie uit. Dit wetsvoorstel degradeert vrouwen tot excuustruzen en ondermijnt de werking van privé-bedrijven. De RvS heeft het ondermeer over een "overdreven aantasting" van de vrijheid van vereniging. N-VA fractieleider in de Senaat, Liesbeth Homans, en N-VA Kamerlid Zuhal Demir hopen dat dit advies de partijen die 'voor' stemden, alsnog op andere gedachten kan brengen.

"In het advies van de Raad Van State staat letterlijk dat de quota ertoe kunnen leiden dat een vrouw puur voor haar geslacht wordt gekozen ten nadele van een man die betere papieren kan voorleggen", stelt Homans. "En dat kan volgens de Raad - terecht - niet de bedoeling zijn. Ook voor de N-VA moet bekwaamheid de voornaamste factor blijven bij aanstellingen. En het spreekt voor zich dat een capabele vrouw evenveel kansen verdient dan een capabele man. Maar dat bereik je alleen als je van onderuit werkt. Een evenwichtig gezinsbeleid kan bijvoorbeeld een belangrijke sleutel zijn om 'de juiste vrouw op de juiste plaats' te krijgen. Het opleggen van quota daarentegen, leidt er alleen maar toe dat de vrouwen in Raden van Bestuur nog harder moeten bewijzen dat ze hun zitje waard zijn."

Nog volgens de Raad Van State zet dit wetsvoorstel de regels van het recht inzake naamloze vennootschappenvolledig op de helling. Zo kan het nietig verklaren van beslissingen van een raad van bestuur omdat het quotum niet is bereikt leiden "tot ernstige disfuncties, ja zelfs tot een volledige verlamming van de werking van de vennootschap, die de continuïteit van de werkzaamheden van de onderneming in het gedrang kan brengen", aldus het rechtscollege.

"Wij hebben altijd gezegd dat dergelijke inmenging van de overheid in het bestuur van privé-bedrijven onverantwoord is", stelt Zuhal Demir. "Het kan niet zijn dat wij deze bedrijven gaan verlammen met een dergelijke ongenuanceerde regel. De makers van dit wetsvoorstel miskennen bovendien het feit dat een goeie bedrijfsleider ook wel weet dat vrouwen in het bestuur zijn bedrijf alleen maar ten goede komen. Een vrouw die naar de top wil, krijgt hoe langer hoe meer kansen om er ook daadwerkelijk te geraken."

Dit wetsvoorstel is volgens Homans en Demir - en volgens vele topvrouwen uit het bedrijfsleven - niet meer dan een ideologisch voorstel dat niet kadert in de reële behoeften op de werkvloer. Quota voor vrouwen in private raden van bestuur zijn geen oplossing voor de structurele problemen die vandaag nog zorgen voor het 'glazen plafond' en zijn bovendien beledigend voor zovele vrouwen die op eigen houtje een loopbaan uitbouwen. De N-VA pleit voor een écht gelijkekansenbeleid, dat vrouwen en mannen dezelfde toegang tot alle jobs moet garanderen. Daarom werkt de Senaatsfractie aan voorstellen die vrouwen wel echt kunnen ondersteunen in hun weg naar de top. Daarnaast wil de N-VA in eerste plaats gaan voor beter bestuurde overheidsbedrijven door meer transparantie te brengen in de benoemingen. Gesteund door het advies van de Raad van State zal de N-VA het voorstel in deze vorm in ieder geval blijven bestrijden, indien nodig door het te evoceren naar de senaat. Auteur(s): Liesbeth Homans, Fractieleider Senaat Zuhal Demir, Kamerlid Contactinfo:

Valerie Van Peel, Communicatieverantwoordelijke Senaatsfractie N-VA E-post: valerie vanpeel n-va be