Witteveen en Bos

Intentieverklaring Ontwikkelcentrum Stadslandbouw ondertekend

(21-05-2011)

Vijf partijen ondertekenden dinsdag 17 mei de intentieverklaring voor het oprichten van het Ontwikkelcentrum Stadslandbouw Almere (OSA). Met de handtekeningen van deze partijen wordt straks invulling gegeven aan het ontwikkelen van levensvatbare stadslandbouw in Almere.

Daarnaast gaat het Ontwikkelcentrum Stadslandbouw Almere ook werken aan een integrale, gemeentelijke voedselstrategie en aan een doelgerichte werk- en leeromgeving voor alle doelgroepen die bij Stadslandbouw betrokken zijn. Duurzaamheid en regionale voedselvoorziening zijn thema's die actueel zijn en die goed aansluiten bij het profiel dat Almere kiest. Hoe dichterbij voedsel geproduceerd wordt hoe duurzamer het is. Omdat Almere de ruimte heeft en expertise over stadslandbouw van verschillende kennisinstellingen kan benutten, liggen hier enorme kansen. De link met voedsel is onontkoombaar en zal in de toekomst een steeds grotere betekenis krijgen. Naast de `zachte kant' van stadslandbouw is er behoefte aan het uitwerken van businesscases, het rekenen aan concrete maatregelen en het ontwerpen van de ruimtelijke omgeving. Deze technische kant is `Agro-City-Engineering' genoemd.

De gemeente Almere wil graag tussen nu en 2030 100.000 nieuwe banen creëren. De Economic Development Board Almere (EDBA) is de uitvoeringsorganisatie die deze doelstelling handen en voeten geeft. Duurzame gebiedsontwikkeling is één van de thema's waar de EDBA op inzet, als het gaat om het stimuleren van nieuwe bedrijven in Almere. Het thema Stadslandbouw past goed in deze ontwikkeling. Het ontbreekt alleen aan businesscases en aan meer samenhang en opschaling. Het Ontwikkelcentrum zal in deze leemte voorzien. In het Ontwikkelcentrum komen kennis en ervaring bij elkaar en wordt gewerkt aan verdere kennisontwikkeling en kennisverspreiding. Eén van de activiteiten is dat er een associate lector is aangesteld om het idee van stadslandbouw verder vorm te geven.

De deelnemers aan OSA zijn Praktijkonderzoek Plant en Omgeving Lelystad (onderdeel Wageningen UR), CAH Almere, Witteveen+Bos en de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland (OMFL). Namens de EDBA tekende Annemarie Jorritsma, voorzitter EDBA en burgemeester van Almere.