Nieuw-Vlaamse Alliantie


niet

Federale overheid haalt streefcijfer voor ambtenaren met handicap niet

klok 22 mei 2011

Vorig jaar werkten in de federale overheidsdiensten 1,34 procent personeelsleden met een handicap. Dat is nog niet de helft van de in een KB vastgelegde doelstelling van drie procent. Amper vier van de zestien overheidsdiensten voldoen aan die vereiste. Dat blijkt uit gegevens die N-VA-Kamerlid Bert Maertens verzamelde. Opvallend: het ministerie van Defensie scoort het best met 3,70 procent. De grote FOD Financiën is de slechtste leerling van de klas. Om het aandeel personeelsleden met een handicap omhoog te trekken pleit Maertens voor een loonkostsubsidie, zoals bij de Vlaamse overheid en in de privésector.

Het KB van 5 maart 2007 tot organisatie van de werving van personen met een handicap bij sommige federale overheidsdiensten bepaalt dat drie procent van het personeelsbestand mensen met een handicap moeten zijn. "Het is goed dat de overheid zichzelf zo'n doel oplegt. Ze heeft voor de tewerkstelling van mensen met een handicap een voorbeeldfunctie. In de doelgroep zijn ook heel wat bekwame en gedreven medewerkers te vinden. Ook al duiken daarover al snel vooroordelen op", stelt Bert Maertens.

De actuele cijfers, die hij aan de hand van enkele parlementaire vragen verzamelde, tonen aan dat er nog heel wat werk aan de winkel is om die vastgelegde doelstelling effectief te behalen. Het gemiddelde bij de federale overheidsdiensten bedraagt 1,3 procent, ondanks de initiatieven die worden genomen. Zo is er aandacht voor sensibilisering, met o.m. brochures en opleidingssessies over de integratie van personeelsleden met een handicap. Selor verspreidt de vacatures bij de federale overheid gericht naar personen met een handicap en maakt het hen comfortabel om aan selectietesten deel te nemen. Wie geslaagd is, kan er voor kiezen om in een afzonderlijke wervingsreserve geplaatst te worden, die onbeperkt is in de tijd.

Leren van Vlaanderen

"Deze eerder softe initiatieven helpen natuurlijk wel, maar duidelijk onvoldoende", zegt Bert Maertens. "Daarom zijn meer effectieve maatregelen nodig." Maertens stelt voor om een systeem van rendementsondersteuning uit te werken. "Dat is een loonkostsubsidie die de werkgever, de overheidsdienst in kwestie, uit een centraal beheerd budget ontvangt om de in dienst tredende medewerker met een handicap te ondersteunen. De Vlaamse overheid voerde dat systeem in en merkt dat dit elk jaar meer succes heeft. Niet alles wat we zelf doen, doen we ook beter, maar de federale overheid gaat toch best eens kijken bij de Vlaamse collega's", aldus Maertens.

De rendementsondersteuning bij de Vlaamse overheid bedraagt in het eerste jaar ongeveer 30% van de gemiddelde loonkost per niveau (A - B - C - D), het tweede is dit 20% en vanaf het derde 15%. Aan die financiële ondersteuning wordt er ook een integratieprotocol gekoppeld. Dat bevat de inhoudelijke maatregelen en afspraken die tot een geslaagde tewerkstelling moeten leiden.

Defensie scoort het best, Financiën het slechtst

Als je de cijfers per overheidsdienst nader bekijkt, valt op dat het Ministerie van Landsverdediging koploper is, met 3,70 procent personeelsleden met een handicap. Uiteraard telt hiervoor enkel het burgerpersoneel bij Defensie mee (in totaal 2.215 personeelsleden). Het militair personeel moet immers aan strenge fysieke voorwaarden voldoen. Ook de FOD's Personeel en Organisatie, Economie en ICT halen de doelstelling van 3 procent. Het grootste departement, de FOD Financiën scoort het zwakst, met amper 0,93 procent personeelsleden met een handicap. Ook de FOD Sociale Zekerheid, de FOD Kanselarij van de Eerste Minister en de POD Maatschappelijke Integratie doen het zeer slecht. Organisatie % in 2010 Ministerie van Landsverdediging 3,70% FOD Personeel en Organisatie 3,38% FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie 3,20% FOD Informatie- en Communicatietechnologie 3,16% FOD Mobiliteit en Vervoer 2,88% FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg 2,67% FOD Volksgezondheid, Voedselveiligheid en Leefmilieu 2,24% FOD Binnenlandse Zaken 1,97% FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 1,81% POD Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding en Sociale Economie
1,24% FOD Kanselarij van de Eerste Minister 1,17% POD Wetenschapsbeleid 1,15% FOD Sociale Zekerheid 1,10% FOD Financiën 0,93% Auteur(s): Bert Maertens, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be