Gemeente Kollumerland

Kollumerland c.a. gezinsvriendelijke gemeente

De gemeente Kollumerland c.a. is in mei 2011 uitgeroepen tot een van de gezinsvriendelijkste gemeenten in Nederland.

Leeuwarderadeel is gekozen tot winnaar. Kollumerland eindigde op een verdienstelijke tweede plaats van alle kleine gemeenten in ons land. Dat blijkt uit onderzoek van opvoedblad J/M voor Ouders.

In Nederland wonen 2,5 miljoen huishoudens met kinderen. Maar waar is het voor gezinnen 't beste toeven? Voor het antwoord op deze vraag rangschikte J/M alle 413 gemeenten op zaken die voor gezinnen essentieel zijn. Allereerst is gekeken naar het criminaliteitscijfer. Het belangrijkste voor ouders is immers of hun woonplaats een veilige plek is. Vervolgens werden hoeveelheid speelruimte, verkeersveiligheid, variatie in (goed bereikbare) voorzieningen voor kinderen, nabijheid voortgezet en hoger onderwijs en het buurtgevoel onder de loep genomen. Hoge jeugdwerkloosheid, veel voortijdige schoolverlaters, slechte scholen en veel verontreiniging zorgden voor minpunten.

Kollumerland behaalde uiteindelijk voldoende punten om op de tweede plaats te eindigen van alle gemeenten in Nederland met minder dan 35.000 inwoners. Het onderzoek is gepubliceerd in het juninummer van J/M voor Ouders, dat 19 mei is verschenen.