Gemeente Dongen

Voortgang blauwalgonderzoek 'eendjesvijver'

Publicatiedatum: 23-5-2011

In de zomer van 2009 is in de vijver aan de Mgr. Schaepmanlaan met een onderzoek begonnen naar maatregelen om overlast van blauwalgen te voorkomen. In deze nieuwsbrief informeren wij u over de stand van zaken en nodigen wij u uit voor een inloopavond die waterschap Brabantse Delta en de gemeente Dongen op maandag 30 mei organiseren.

Voorlopige resultaten
De vijver is door middel van damwanden in vakken verdeeld, waarin verschillende maatregelen zijn genomen. Deze maatregelen zijn op de bordjes bij de vakken aangegeven. Vanaf het najaar van 2009 worden de ontwikkelingen in de vakken intensief gevolgd, bijvoorbeeld door het periodiek nemen van watermonsters, het noteren van de hoeveelheid waterplanten en het bemonsteren van de visstand.

Op een luchtfoto van de vijver die in de zomer van 2010 is gemaakt, is te zien dat er duidelijke verschillen zijn tussen de vakken. Sommigen vakken staan vol met waterplanten. In andere vakken groeien weer helemaal geen waterplanten, maar is juist sprake van blauwalgenbloei. De ontwikkeling in de vakken wordt nog gevolgd tot september van dit jaar. In het najaar van 2011 stopt het onderzoek, verwijderen we de damwanden en de hekken en maken we de vijver schoon.

Inloopavond
Op maandag 30 mei organiseren waterschap Brabantse Delta en de gemeente Dongen een inloopavond in bibliotheek Theek5. Deze inloopavond is bedoeld voor alle bewoners in de buurt van de vijver én andere geïnteresseerden. Op deze avond laten wij enkele voorlopige resultaten zien en willen we met u van gedachten wisselen over de definitieve inrichting van de vijver. Na het opruimen van de vakken zijn er mogelijkheden voor kleinschalige inrichtingsmaatregelen, zoals het aanleggen van natuurvriendelijke oevers. Samen met u willen wij op de inloopavond de wensen en mogelijkheden bespreken. Ook kunnen wij op die avond iets meer vertellen over de resultaten van het onderzoek. De avond begint om 20.15 uur.

Bent u geïnteresseerd? Dan bent u van harte welkom.

Zie ook:


* Johan Brouwers niet dé Uitblinker 2011