Veilig Amsterdam

en veiligheid januari-februari 2011
---

Buurtcijfers leefbaarheid en veiligheid januari-februari 2011

23 mei 2011

De buurtcijfers januari-februari 2011, over de leefbaarheid en veiligheid in Amsterdam zijn bekend. Gegevens van politie en gemeente laten zien hoe de Amsterdamse buurten zich in dit opzicht de laatste maanden hebben ontwikkeld.

Per buurtcombinatie is onder meer aangegeven hoe vaak er aangifte is gedaan van diefstal of ontvreemding en hoeveel overlastincidenten door de politie geconstateerd zijn. Aan de bewoners is gevraagd hoe veilig zij de buurt vinden en hoe zij het leven daar waarderen.

U kunt per buurt zien wat er precies heeft plaatsgevonden: o aangiften inbraak, waarbinnen de aangiften woninginbraak worden aangegeven o aangiften diefstal, waarbinnen de aangiften diefstal uit/vanaf motorvoertuigen worden aangegeven o aangiften geweldscriminaliteit o aangiften vernieling o incidenten overlast

Daar waar mogelijk worden de cijfers vergeleken met dezelfde periode van het vorige jaar. De cijfers worden gepresenteerd per buurtcombinatie, waar meerdere buurten onder vallen. Hoe lager het cijfer, hoe veiliger de buurt.

Centrum

Burgwallen Nieuwe Zijde De afname van inbraak heeft wellicht te maken met de gerichte inzet in het kader van High Impact delicten het afgelopen jaar. Jordaan Naar aanleiding van de toename van inbraak waaronder woninginbraak in de Jordaan heeft de politie een analyse gemaakt van het Centrum. Uit deze analyse is een aantal hotspots en hottimes naar voren gekomen. De politie zet hierop gericht in met het doen van sporenanalyse en buurtonderzoek. Tevens houdt zij in samenwerking met de gemeente voorlichtingsbijeenkomsten over woninginbraak voor bewoners.

West

Centrale markt De stijging van diefstal vanaf/uit motorvoertuigen wordt in deze buurt voornamelijk veroorzaakt door een toename van het aantal inbraken auto in de parkeergarage Q parking. Van Galenbuurt De daling van inbraak is vooral toe te schrijven aan een afname van inbraak bij bedrijven en uit boxen. De voorlichting vanuit de politie en de gerichte buurtacties om inbraak tegen te gaan heeft hier positieve resultaten opgeleverd. Hoofdweg e.o. In de eerste twee maanden van dit jaar valt er een flinke daling diefstal vanaf/uit motorvoertuigen te constateren. De politie vermoedt een verschuiving van dit misdrijf naar het zuidelijke gedeelte van dit wijkteam

Noord

Volewijck In de buurtcombinatie Volewijck is sprake van een opvallende daling van het aantal vernielingen. De politie heeft zijn projectteam in deze wijk extra ingezet. Daarnaast is het buurtveiligheidsteam in deze wijk actief waardoor er gericht toezicht is.

Nieuw-West

Eendracht De daling van diefstal binnen de Eendracht heeft te maken met dadergroepen die in tegenstelling tot de eerste twee maanden in 2010 niet meer in die mate actief zijn geweest in deze buurtcombinatie. Het betreft hier met name diefstal van ingebouwde navigatieapparatuur uit voertuigen en diefstal uit tuinhuizen. Map/Sloten/Lutke-/Ookmeer De politie vermoedt dat de stijging van diefstal in deze periode wordt veroorzaakt door jongeren. Diverse jeugdgroepen zijn verschillende malen gezien bij woninginbraken en andere diefstallen en meerdere personen zijn inmiddels aangehouden. Overtoomse Veld In Overtoomse Veld zijn de misdrijven inbraak en diefstal vanaf/uit motorvoertuigen de eerste twee maanden van dit jaar afgenomen. Er is meer grip en vat op deze delicten door beter toezicht, meer blauw op straat, betere samenwerking met de woningbouwverenigingen en betere aansturing van toezicht door het stadsdeel. Sloter-/Riekerpolder In deze buurtcombinatie is een stijging van inbraak vooral in woningen in Nieuw Sloten Noord door groepen jeugdigen. Een aantal keer vond de diefstal plaats door de zogenaamde babbeltruc bij ouderen of insluiping vanwege een openstaande deur. In Nieuw Sloten Zuid vond een groot aantal inbraken plaats in tuinhuisjes. Om de diefstal van materiaal uit deze huisjes te bemoeilijken, wordt getracht de inrichting van het tuinhuiscomplex aan te passen.

Zuidoost

Bijlmer Centrum (D,F,H) De afname van diefstal vanaf/uit motorvoertuigen hangt wellicht samen met de extra aandacht van het wijkteam Flierbosdreef voor het Centrumgebied in Zuidoost: er is een verhoogde inzet van het toezicht. Daarnaast is er extra gericht toezicht op de Venserpolder en direct omliggende wijken in het kader van de zogenaamde informatiegestuurde inzet. De politie vermoedt dat de veelvuldige aanwezigheid van herkenbare politiemensen en voertuigen van invloed is geweest op de daders van diefstallen uit motorvoertuigen. Bijlmer Oost (E,G,K) De politie denkt dat het slopen van flats en het bouwen van eengezinswoningen die het Keurmerk Veilig Wonen hebben, het beter beveiligen van de bestaande flats en de aanhouding van verschillende verdachten hebben bijgedragen aan de daling van (woning)inbraken in deze buurt. De afname van diefstal vanaf/uit motorvoertuigen hangt samen met het gericht surveilleren en de aanhouding van een notoire autokraker. Verder wordt gebruik gemaakt van goed gekeurde opsporings/uitlokkingobjecten. Dit heeft geleid tot aanhoudingen en heeft bovendien een afschrikwekkend effect op autokrakers. De toename van geweld hangt samen met de stijging van straatroof waarbij veelal GSM's en merkartikelen worden buitgemaakt. Deze straatroven worden veelal gepleegd door jeugdigen onder jeugdigen. De politie noemt het aantal aanhoudingen van de verdachten van straatroof hoog. Verder lijkt er een verharding op te treden tussen jeugdigen en worden meningsverschillen regelmatig beslecht met vechtpartijen en mishandelingen.

Oost

Indische Buurt West Naar aanleiding van het grote aantal inbraken is er in 2010 een inbrakenteam van de politie opgericht. Dit heeft geleid tot diverse aanhoudingen van verdachten van woninginbraak. Daarnaast heeft de extra surveillance in de Indische buurt door geüniformeerd politiepersoneel mogelijk geleid tot een daling van de aangifte inbraak. IJburg West Er is ten opzichte van 2010 een stijging van het aantal diefstallen vanaf/uit motorvoertuigen op IJburg met name in stille gebieden als de Zuiderzeeweg en Zuider IJdijk. Forensen parkeren hier gratis hun voertuig waarna inbrekers rustig hun gang kunnen gaan. Het wijkteam van de politie probeert zowel door preventie als repressieve maatregelen dit tegen te gaan. Verder wordt er veel ingebroken in afgesloten private parkeergarages onder woonblokken waar de politie geen toezicht heeft. De toename van diefstal wordt vooral veroorzaakt door fietsendiefstal en overige eenvoudige diefstal.

Zuid

Apollobuurt In de Apollobuurt is er een lichte toename van diefstal. De politie zet hierop in door middel van extra surveillance in de wijk. Daarnaast is de buurtregisseur bezig een project te organiseren om diefstal uit auto's tegen te gaan. IJsselbuurt De politie ziet een toename van meldingen over diefstal. Het blijkt dat de laatste tijd Oost-Europeanen in deze buurt actief zijn op het gebied van diefstal. Het burgerpolitieteam van de Rivierenbuurt/Van Leijenberghlaan houdt zich hiermee bezig. Buitenveldert-West/Zuid/WTC De afname van geweld is te verklaren doordat vorig jaar veel op zichzelf staande incidenten hadden plaatsgevonden. Deze zijn individueel door de recherche afgehandeld.