Groen!

Bescherming burgerbevolking Libië moet kerntaak operatie zijn

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 19 mei 2011 in "Asiel en migratie", "Internationaal"

Ecolo-Groen! waarschuwt voor een dreigende escalatie van de oorlog in Libië. âEen militair ingrijpen was noodzakelijk om de Libische burgerbevolking te beschermen, maar de internationale gemeenschap moet zich daartoe beperkenâ, vindt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen!). Het is in dat opzicht nodig dat ook België een voortrekkersrol speelt in de tijdelijke opvang van vluchtelingen uit Libië. Verder vragen de groenen een betere informatieverstrekking aan het parlement.

De Libische leider Khadafi stond aan de poorten van Benghazi klaar om een slachting onder de burgerbevolking aan te richten. We konden niet aan de zijlijn toekijken en wisten op dat moment dat er zou gebombardeerd worden. Groen! wil echter waarschuwen dat we ons moeten houden aan de kerntaak van deze operatie, namelijk het beschermen van de burgerbevolking. In de voorbije weken werd de familie van Khadafi geviseerd en het is duidelijk dat ook de aard en doelwitten van de bombardementen zich uitbreiden. Wouter De Vriendt: "We vrezen dat deze operatie escaleert. Het kan niet de bedoeling zijn om ons te mengen in een burgeroorlog. Als dat gebeurt, dreigen we de politieke steun van de Arabische landen en van landen zoals Rusland en China te verliezen. Als het draagvlak voor deze operatie afbrokkelt, zitten we in een straatje zonder einde."

De groenen wijzen ook op de hypocriete houding van Europa en de Belgische regering. "Het beschermen van de burgerbevolking betekent ook tijdelijke opvang bieden aan vluchtelingen. Als Khadafi zijn eigen mensen bombardeert, dan weet je dat er vluchtelingen zullen zijn. Maar toch houden we onze deuren gesloten en wenden we ons hoofd af. Het is misschien gemakkelijker om een F-16 naar Libië te sturen dan vluchtelingen op te vangen, maar het is wel een laffe houding van Europa", zegt Wouter De Vriendt. De groenen vragen aan de Belgische regering om niet alleen op militair vlak de nek uit te steken, maar om ook een initiatief te nemen voor tijdelijke opvang van Libische vluchtelingen.

Ten slotte wijst Groen! op een gebrekkige informatieverstrekking aan het parlement. De regering zit in lopende zaken. Toch is het al meer dan een maand geleden dat de gemeenschappelijke commissies Kamer en Senaat samenkwamen om de operatie in Libië te bespreken. Ook de opvolgingscommissie militaire operaties achter gesloten deuren komt niet elke week samen.

Herbeluister hier de reactie van Wouter De Vriendt in De Ochtend (Radio
1)

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?app_id=203680946336857&href=ht tp%3A%2F%2Fgroen.be%2Factualiteit%2FNieuwsflash-bescherming-burgerbevol king-libi-moet-kerntaak-operatie-zijn_2167.aspx&send=false&layout=stand ard&width=450&show_faces=true&action=recommend&colorscheme=light&font&h eight=80

Contact: Wouter De Vriendt -