Gemeente Eindhoven

College maakt keuzes toekomst wijkvernieuwing

In 10 jaar wijkvernieuwing in Eindhoven is er veel gebeurd en is er veel bereikt. Dit is één van de conclusies van de evaluatie naar de effecten van integrale wijkvernieuwing. Nu de wijkvernieuwing een eind is gevorderd, heeft het college besloten om met tien wijkvernieuwingsgebieden door te gaan en de status van wijkvernieuwingsgebied voor één wijk (de Barrier) eind dit jaar te beëindigen. Over de vervolgaanpak van vijf van de huidige wijkvernieuwingsgebieden gaat de gemeente in gesprek met de woningcorporaties en bewoners. Hoe de gemeente in de toekomst om wil gaan met wijken die extra aandacht nodig hebben (actiegebieden, wijkvernieuwingsgebieden en krachtwijken), beschrijft de gemeente samen met partners in een plan voor gebiedsgericht werken dat eind dit jaar verschijnt.

Vanaf 2012 zijn er vijf wijkvernieuwingsgebieden die sowieso deze status behouden: de krachtwijken Bennekel, Doornakkers en Woensel-West, en de wijken Oud-Woensel en Genderdal. Vijf van de huidige wijkvernieuwingsgebieden, Lakerlopen, Kruidenbuurt, Philipsdorp, Drents Dorp en Bloemenbuurt Zuid, zitten in een afrondende fase en/of de opgave in deze wijken is minder intensief of minder complex. Samen met de bewoners en de organisaties in de wijken gaan de gemeente en woningcorporaties in overleg om te bespreken welke aandacht deze wijken nodig hebben. De uitwerking hiervan is maatwerk en zal per wijk anders verlopen en er ook verschillend uit kunnen zien. De wijkvernieuwingsopgave in de Barrier is nagenoeg afgerond. Deze wijk kan vanaf 2012 op eigen kracht verder.

10 jaar wijkvernieuwing

De gemeente Eindhoven en woningcorporaties investeren nu ruim 10 jaar in wijkvernieuwingsgebieden. Samen met de bewoners zetten ze zich in voor:

* het verbeteren van de leefbaarheid in de meest bedreigde wijken;
* het tegengaan van ruimtelijke segregatie;
* het veranderen van de verhouding koop- en huurwoningen ten gunste van koop, om de diversiteit in woningaanbod in prijs, eigendom, maat en vorm te bevorderen;

* het bevorderen van `sociale stijging': de wens van individuele bewoners om vooruit te komen op de maatschappelijke ladder.

In eerste instantie waren er 10 wijkvernieuwingswijken en later is daar Doornakkers bij gekomen. Een aantal wijken zijn in die 10 jaar inmiddels aanzienlijk veranderd en hebben inmiddels minder ondersteuning nodig.

Toekomstige aanpak

De gemeente en woningcorporaties werken samen met de belangrijkste partners een plan uit voor `gebiedsgericht werken' waarin zij de aanpak voor wijkvernieuwing, krachtwijken en actiegebieden in de komende jaren beschrijven. De aanbevelingen uit de evaluatie worden hierin meegenomen. Onderdeel in dit plan is bijvoorbeeld de opgave die er op sociaal gebied nodig is. Op basis van gebiedsgerichte analyses willen de partijen de sociale opgave in beeld brengen, waarbij er aansluiting moet zijn op het nieuw sociaal beleid dat nu ontwikkeld wordt. Ook de borging van de continuïteit van deze sociale opgave is een aandachtspunt. Daarnaast wil de gemeente bewoners nog meer centraal stellen en pilots ontwikkelen waarbij bewoners en partners doorzettingsmacht hebben, waarbij bewoners mandaten hebben, wijkbudget en opdrachtgeverschap.

De methodiek voor actiegebieden gaat de gemeente verder ontwikkelen, waarbij er een eenduidig begrippenkader komt. Traditionele planprocessen worden straks gecombineerd met organische processen (natuurlijke vernieuwing), zodat het proces voldoende flexibiliteit biedt om aan te sluiten op de ontwikkeling die vanuit de wijk zelf komt.

Meer informatie

Raadsvoorstel evaluatie wijkvernieuwing

Evaluatie

Vervolgproces