Waterschap Aa en Maas

geslaagde reeks activiteiten

Waterschap Aa en Maas blikt terug op geslaagde reeks activiteiten

Waterschap Aa en Maas heeft zondag 22 mei officieel een begin gemaakt met de aanleg van een vispassage bij de onlangs gerenoveerde spuisluis Crèvecoeur bij `s-Hertogenbosch. De spuisluis stond die dag open voor publiek. Ook werkte waterschap Aa en Maas mee aan de die dag gehouden Grote Groene Deltadag.

Onder het toeziend oog van tientallen bestuurders van het waterschap, buurtbewoners en andere genodigden schepten Sjoerd (14) en David van Gendt (12), wonend in de buurt van de sluis, en Brenda Keijzers (9), dochter van dagelijks bestuurder Jan Keijzers van het waterschap, als eersten zand uit de dijk aan de Maas. De vispassage is naar verwachting in oktober gereed. Vissen en bevers kunnen dan vanaf de Maas de Dieze op. Keijzers en projectleider Patrick Oomens, ook van Aa en Maas, informeerden de aanwezigen over de vispassage en over de renovatie die is uitgevoerd aan de spuisluis.

De spuisluis verzorgt met vier grote stuwen het peil van de Dieze en de afvoer van rivier de Aa, de Zuid Willemsvaart en een deel van rivier de Dommel. Als het Maaspeil hoger is dan de waterstand in de Dieze, stopt het spuien en wordt het water helemaal via het Drongelens Kanaal bij Waalwijk op de Maas geloosd. De sluis is van groot belang voor het waterpeil van heel Oost-Brabant - dat bleef afgelopen winter twee keer bij hoog water. Vier grote kantelkleppen, met een gewicht van twaalf ton per stuk, zijn in de periode van februari tot en met oktober ingrijpend gerenoveerd. De kleppen zijn om beurten gedemonteerd, op transport gesteld en opgeknapt. Daarbij is onder meer het hydraulisch systeem vervangen. De totale kosten van de renovatie bedragen ongeveer EUR 800.000. Dankzij de renovatie kan de sluis naar verwachting weer twintig jaar mee. Tijdens de open dag namen honderden bezoekers een kijkje in het hart van de spuisluis. Medewerkers van het waterschap waren aanwezig om bezoekers te informeren.
starthandeling Behalve de open dag van de spuisluis en de start van de aanleg van de vispassage stond op 22 mei ook een reeks activiteiten in natuurgebieden in en rond 's-Hertogenbosch op het programma. Deze natuurgebieden vormen samen De Groene Delta. Waterschap Aa en Maas is één van de organisaties die meewerken aan De Groene Delta en daarmee aan de activiteiten van die dag. Zo werd aan de rand van het natuurgebied De Moerputten door het waterschap informatie gegeven over het bergen van water in tijden van hoog water. Verder waren er activiteiten in de Diezemonding, ten zuiden van de spuisluis, de Hooge Heide, de Maasuiterwaarden en het Meer van Engelen. De Grote Groene Deltadag is naar schatting door enkele duizenden mensen bezocht.