Artsen zonder Grenzen

Gewonden na gevechten Abyei-regio,Sudan

23-05-2011

Afgelopen weekend zijn er gevechten uitgebroken in de Abyei-regio van Zuid-Sudan, de regio waardoor de betwiste grens tussen Noord- en Zuid-Sudan loopt. Inde nacht van afgelopen vrijdag op zaterdag heeft Artsen zonder Grenzen 42 gewonden opgenomen in Agok, waar Artsen zonder Grenzen een ziekenhuis runt. Sinds zaterdagochtend is het stadje Abyei volkomen verlaten: alle inwoners zijn gevlucht. Artsen zonder Grenzen heeft haar activiteiten in Abyei voorlopig opgeschort.

Vluchtelingen

De bevolking is gevlucht naar Agok, een zuidelijker gelegen plaatsje. Hier staat onze teams standby om nog meer gewonden te ontvangen. Sinds afgelopen januari is het ziekenhuis in Agok reeds uitgebreid met een operatiezaal. Mobiele teams zijn opgezet om de vluchtelingen medische noodhulp te verlenen en materiaal voor onderdak en hulpgoederen uit te delen.

Artsen zonder Grenzen in Agok, Sudan

Artsen zonder Grenzen biedt sinds 1979 noodhulp in Sudan. Op dit moment zijn onze teams actief in 27 projecten verspreid over 13 Sudanese deelstaten. Sinds 2006 werken we in de Abyei-regio. In Abyei biedt Artsen zonder Grenzen doorgaans basisgezondheidszorg, waaronder zwangerschapsbegeleiding en hulp bij ondervoeding. In 2010 voerde het team 18.534 poliklinische consulten uit. Voor bevallingen en andere meer gecompliceerde medische aandoeningen worden patiënten overgebracht naar het Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in Agok. Het ziekenhuis heeft onder meer een kraamafdeling, een chirurgische, verpleeg-, kinder- en tuberculoseafdeling en een voedingscentrum. In 2010 werden hier 31.199 poliklinische consulten uitgevoerd.

Meer weten over Zuid-Sudan: achtergrond en hulpprojecten